Тръмп отново направи намеци за убийство на Хилари Клинтън
Тръмп отново направи намеци за убийство на Хилари Клинтън / Guliver/Getty Images

Кандидатът за президент на Републиканската партия Доналд Тръмп влезе в нова полемика късно снощи, като за втори път намекна за потенциално убийство на съперничката си от Демократическата партия Хилари Клинтън, предаде ДПА.

На предизборен митинг в Маями Тръмп неколкократно призова за отнемане на оръжията на агентите на Сикрет сървис, охраняващи Клинтън.

Тръмп си навлече критики с изявлението, че защитниците на правото да се носи оръжие са способни да спрат Хилари Клинтън

"Смятам, че нейните бодигардове трябва да си оставят оръжията, трябва да се разоръжат, нали?", обърна се Тръмп към събралите се. "Да им се отнемат оръжията, тя /Хилари Клинтън/ не иска оръжия. Да видим какво ще се случи с нея, когато те нямат оръжия. Ще бъде много опасно", заяви кандидатът за президент на републиканците, цитиран от Асошиейтед прес.

Тръмп отдавна некоректно твърди, че съперничката му иска да премахне Втората поправка на конституцията и да отнеме правото на американците да притежават и носят оръжие, припомня агенцията.

Тръмп нарече Хилари Клинтън "основателка на Ислямска държава"

Мениджърът на кампанията Клинтън, Роби Мук осъди коментарите, като посочи, че един кандидат за президент не бива да си позволява такива изявления. "Независимо дали това се прави с цел да се провокират протестиращи на митинг или нехайно, или на шега, такива изказвания са недопустими за всеки, който се стреми към поста главнокомандващ", посочи Мук в изявление, цитирано от Си Ен Ен.

Изказването бе направено месец, след като Тръмп беше обвинен, че насърчава притежателите на оръжия да убият Клинтън, ако тя спечели изборите на 8 ноември.

Клинтън обвини Тръмп, че "небрежно подстрекава към насилие"

"Хилари иска да премахне Втората поправка" на Конституцията, гарантираща правото да се съхранява и носи оръжие, заяви Тръмп на предизборен митинг в щата Северна Каролина по-рано през август. "Ако тя получи възможност да избира своите съдии, тогава вие, приятели, нищо не можете да направите. Макар че привържениците на Втората поправка, може и да могат, не знам", добави той.

Тогава Тръмп отрече да е приканвал към насилие, като увери, че само е призовавал защитниците на Втората поправка да участват в изборите и да гласуват за него, припомня ДПА.

Източник: БТА