Доналд Тръмп отново си навлече вълна от критики със свое изявление
Доналд Тръмп отново си навлече вълна от критики със свое изявление / БГНЕС, архив

Кандидатът на Републиканската партия за президент на САЩ Доналд Тръмп отново си навлече вълна от критики, този път с изявлението, че защитниците на правото да се носи оръжие са способни да спрат съперничката му от Демократическата партия в предизборната надпревара Хилари Клинтън, съобщиха световните агенции.

"Хилари иска да премахне Втората поправка" на Конституцията, гарантираща правото да се съхранява и носи оръжие, заяви Тръмп на предизборен митинг в Уилмингтън, щата Северна Каролина. "Ако тя получи възможност да избира своите съдии, тогава вие, приятели, нищо не можете да направите. Макар че привържениците на Втората поправка, може и да могат, не знам", добави той, оставяйки изречението си недовършено.

Тръмп обвини Клинтън, че ирански ядрен учен бил екзекутиран заради нея

В предизборния щаб на Клинтън окачествиха това изявление като "опасно".

"Човек, борещ се да стане президент на САЩ, не трябва да предлага насилие под каквато и да е форма", посочи ръководителят на щаба Роби Мук, цитиран от Ройтерс.

Сенаторът демократ Крис Мърфи нарече думите на Тръмп "заплаха за убийство", а комитетът за политическо действие "Приоритети на САЩ", подкрепящ Клинтън, заяви, че Тръмп е "предложил някой да застреля Хилари Клинтън", предаде Асошиейтед прес.
В социалните медии мнозина обвиниха Тръмп, че призовава за убийството на съперничката си за Белия дом.

Предизборният щаб на милиардера незабавно реагира на критиките, като публикува специално комюнике "за непочтените медии". Според щаба на Тръмп той искал да каже, че сплотената група защитници на правото да се носи оръжие ще попречи на избирането на Клинтън, като гласува масово за Доналд Тръмп.

Съветникът на Тръмп, Джейсън Милър увери, че кандидатът за президент е говорил за защитниците на Втората поправка като за група хора, способни да оказват силно влияние на политиката. "Това се нарича сила на обединението. Привържениците на Втората поправка притежават страхотен дух и поразителна сплотеност, което им дава голяма политическа власт, и тази година те ще гласуват в рекордни количества, но не за Хилари Клинтън, а за Доналд Тръмп", каза Милър, цитиран от ТАСС.

Видни републиканци: Не гласувайте за Тръмп

По-късно вчера, представяйки Тръмп на друг предизборен митинг в Северна Каролина, бившият кмет на Ню Йорк Руди Джулиани обвини медиите, че изваждали изявлението от контекста, за да помогнат за избирането на Клинтън. "Това което той имаше предвид е, че вие притежавате властта да гласувате против нея, да говорите против нея, и знаете ли защо? Защото сте американци", добави Джулиани, според когото медиите "правят всичко възможно, за да унищожат Доналд Тръмп".

Самият кандидат на републиканците заяви в предаване на телевизия "Фокс нюз", че "никой в тази зала" не мисли, че той е искал да каже друго, освен да събере подкрепа срещу Клинтън. "Хилари иска да ви вземе оръжията. Тя иска да ви остави незащитени във вашите домове", заяви Тръмп, цитиран от Ройтерс.

Източник: БТА