Тръмп обвини Клинтън, че ирански ядрен учен бил екзекутиран заради нея
Тръмп обвини Клинтън, че ирански ядрен учен бил екзекутиран заради нея / Guliver/Getty Images

Кандидатът на Републиканската партия за президент на САЩ Доналд Тръмп отправи ново обвинение срещу своята съперничка от Демократическата партия Хилари Клинтън.

Според него тя може би носи отговорност за смъртта на ирански ядрен експерт, който бе екзекутиран в родината си по обвинение, че е шпионирал за САЩ, предаде Асошиейтед прес.

Иран потвърди екзекуцията на ядрен учен

"Много хора казват, че иранците са убили учения, който е помогнал на САЩ, заради хакнатите имейли на Хилари Клинтън", писа Тръмп в Туитър снощи. Той обаче не влезе в подробности кои хора има предвид. По-рано ФБР посочи, че няма доказателства, че електронните писма на Клинтън са били хакнати заради това, че е използвала личния си сървър по времето, когато е била държавен секретар на САЩ.

Говорителят на Клинтън - Ник Мерил, отвърна също в Туитър, че мъглявата формулировка "много хора казват", използвана от Тръмп, всъщност прикрива факта, че той сам си е съчинил това обвинение срещу своят съперничка.

Според АП Тръмп не е първият, който вижда връзка между имейлите на Клинтън по личната й електронна поща и екзекуцията на иранския ядрен физик Шахрам Амири.

ЦРУ е платило 5 млн. долара на иранския учен Шахрам Амири

Сенаторът републиканец Том Котън от щата Арканзас каза по телевизия Си Би Ес в неделя, че "в имейлите на Хилари Клинтън по частния й сървър се споменавали разговори между висшите и съветници относно този господин".

"Това показва колко безразсъдно и нехайно е било нейното решение да подаде такава силно секретна информация по личния си имейл", отбеляза сенаторът.

Иранския учен Амири избяга в САЩ в разгара на западните усилия да бъде осуетена иранската ядрена програма. Когато се завърна в Иран през 2010 г., той бе посрещнат като герой и получи цветя от правителствените лидери, а после мистериозно изчезна, припомня АП.

Източник: БТА