ЦРУ е платило 5 млн. долара на иранския учен Шахрам Амири
ЦРУ е платило 5 млн. долара на иранския учен Шахрам Амири / Reuters

ЦРУ е заплатило над 5 милиона долара на иранския ядрен експерт Шахрам Амири, пише на уебсайта си в. "Вашингтон пост", като цитира неназовани официални източници. Амири снощи се завърна в Иран, след като твърдеше, че е бил отвлечен от ЦРУ, чиито агенти му били предложили 50 млн. долара, за да остане в САЩ.

Според вестника ученият не е длъжен да връща парите, но може би ще бъде лишен от достъп до тях, след като прекратява, по думите на американски представители, "забележително сътрудничество" с ЦРУ и внезапно решава да се завърне в родината си. Той е заминал вероятно поради опасения, че властите в Техеран ще навредят на семейството му.

"Всичко, което е получил, сега е извън обхвата му, благодарение на финансовите санкции срещу Иран", каза официален представител на САЩ. "Той си отиде, но парите му не са. Ние имаме информацията, а иранците имат него", цитира "Вашингтон пост" представителя.

Трудно е да се оцени дали инвестицията на ЦРУ в Амири ще има възвращаемост, пише по-нататък вестникът. Размерът на плащането е отражение на стойността на информацията, но и на величината на стремежа на разузнавателната общност да се сдобие със значима информация за Иран, смята "Вашингтон пост", цитиран от БТА.

В публикацията се посочва, че плащания като това на Амири са част от тайна програма на ЦРУ, окачествявана като "изцеждане на мозъци", който цели да подтикне към бягство учени и други хора, които разполагат с информация за иранската ядрена програма. Съгласно закон от 1949 г. ЦРУ има право да вкарва в САЩ до 100 души годишно при подминаване на обичайните имиграционни процедури, пише вашингтонското печатно издание.

Източниците на "Вашингтон пост" отказват да разкрият къде са депозирани петте милиона на Амири, като не е ясно и дали ЦРУ ще може да си възвърне тази сума.