Клинтън обвини Тръмп, че небрежно подстрекава към насилие
Клинтън обвини Тръмп, че небрежно подстрекава към насилие / БГНЕС, архив

Кандидатът на Демократическата партия за президент на САЩ Хилари Клинтън обвини републиканския си съперник Доналд Тръмп, че "небрежно подстрекава към насилие" с призива си към защитниците на правото да се носи огнестрелно оръжие да я спрат, за да не номинира либерални съдии във Върховния съд, предаде Ройтерс.

"Хилари иска да премахне Втората поправка на Конституцията (гарантираща правото да се съхранява и носи оръжие)", заяви Тръмп във вторник на предизборен митинг в Уилмингтън, щата Северна Каролина.

Доналд Тръмп отново си навлече вълна от критики със свое изявление

"Ако тя получи възможност да подбира свои съдии, тогава вие, приятели, нищо не можете да направите. Макар че привържениците на Втората поправка, може и да могат, не знам", добави той.

В социалните медии мнозина го обвиниха, че призовава за убийството на съперничката си.

"Думите имат значение", заяви вчера Клинтън на предизборен митинг в Де Мойн, Айова. "И ако вие се кандидатирате за президент или сте президент на Съединените щати, думите могат да имат огромни последици", каза тя ден след изявлението на Тръмп и го обвини че с необмислените си изявления "небрежно" подстрекава към насилие.

Асандж: Да избираш между Тръмп и Клинтън е като да се колебаеш между холера и гонорея

"Станахме свидетели на последното от дълга серия небрежни изявления на Доналд Тръмп, което прекрачи границата. Всеки един от тези случаи ни показва, че той просто не притежава темперамента да бъде президент и главнокомандващ на САЩ", каза бившият държавен секретар.

Видни републиканци: Не гласувайте за Тръмп

Тръмп в интервю за Фокс Нюз настоя, че думите му са били призив за политическо, а не физическо действие.

"Има колосална политическа сила, способна да спаси Втората поправка, огромна сила, която вие имате чрез своя глас, и очевидно това имах предвид, всички го знаят", заяви той.

Източник: БТА