Доналд Тръмп
Доналд Тръмп / Gulliver/Getty Images
Доналд Тръмп каза, че е готов да покани севернокорейския лидер Ким Чен-ун в САЩ, ако тяхната историческа среща на 12 юни в Сингапур премине добре. Той допълни, че се надява на нормализация на отношенията между двете страни. Тези изявления Тръмп направи след среща с премиера на Япония Шиндзо Абе, предадоха световните агенции.
 
Тръмп също така каза, че писмото, което му е изпратил севернокорейския лидер, е "топло и приятелско" и че той е оценил много това. Писмото не казвало нищо друго освен "Очакваме с нетърпение да се видим и очакваме с нетърпение срещата на върха и се надяваме, че ще се случат страхотни неща", разказа Тръмп, предаде Франс прес. Той допълни, че вярва, че срещата на върха ще има "голям успех".

Тръмп: Всичко е готово за срещата с Ким Чен-ун на 12 юни в Сингапур

 
"Мисля наистина, че Ким Чен-ун иска да направи нещо страхотно за народа си и също за семейството си и за себе си", каза още Тръмп.
 
Той пое ангажимента да повдигне по време на срещата на върха въпроса за японските граждани, отвлечени от Северна Корея през 70-те и 80-те години. От своя страна Абе каза, че е готов да говори директно със Северна Корея по този въпрос. Абе каза, че няма промяна в японската политика, целяща да се постигне истински мир в Североизточна Азия. Той добави, че ако Северна Корея поиска да направи стъпка в правилната насока, то тя ще има светло бъдеще.
 
Тръмп каза, че на срещата с Ким е възможно той и севернокорейският лидер да могат да подпишат споразумение за край на Корейската война, предаде Ройтерс.

Адвокатът на Тръмп: Ким Чен-ун беше поставен на колене
 
"Може да стане, можем да подпишем споразумение и както знаете, това ще бъде първата стъпка", каза Тръмп и допълни, че това вероятно ще е "лесната част, а трудната част ще остане след това".
 
Тръмп също така заяви, че той засега не се отказал да използва понятието "максимален натиск" по отношение на Северна Корея заради предстоящите преговори с Ким, предаде ТАСС.
 
"Максималният натиск напълно точно продължава да действа. Ние не използваме повече този термин, защото започваме приятелски преговори. Възможно е след тях да го използвам отново", каза Тръмп.

Очаквания от историческата среща между Тръмп и Ким Чен-ун на 12 юни
 
Тръмп припомни и съдбата на американския студент Ото Уормбиър, който получи мозъчни увреждания, докато беше в севернокорейски затвор и който бе върнат в САЩ, но почина. Тръмп каза, че неговата смърт не е била напразна, предаде Асошиейтед прес.
 
По въпроса с двустранните американо-японски отношения Тръмп каза, че работи с Абе за тяхното подобряване, предаде Ройтерс.
 
"Работим усилено за намаляване на нашия търговски дисбаланс, който е много съществен, за намаляване на бариерите пред американския износ и за постигане на честно и взаимноизгодно икономическо партньорство", каза Тръмп.

Вече е ясно: Тръмп ще се срещне с Ким
 
Тръмп съобщи, че Абе му е казал, че Япония купува допълнителни продукти за милиарди долари, в това число военни самолети, самолети от Боинг и много селскостопански продукти.
 
Япония е сред редицата страни, засегнати от данъците върху металите на Тръмп. Администрацията на Тръмп също така заплашва с налози вноса на японски коли.

Тръмп даде ясно да се разбере, че предпочита двустранна сделка за намаляване на американския дефицит спрямо Япония. Правителството на Абе обаче казва, че многостранните договори биха били по-добрият вариант.
БТА