Доналд Тръмп
Доналд Тръмп / Gulliver/Getty Images
Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че „всичко е готово“ за срещата му със севернокорейския лидер Ким Чен-ун, планирана на 12 юни в Сингапур, предадоха световните агенции.
 
Срещата с Ким ще е много повече от една снимка, увери Тръмп пред журналисти, приемайки в Белия дом японския премиер Шиндзо Абе.

Адвокатът на Тръмп: Ким Чен-ун беше поставен на колене
 
Президентът на САЩ каза, че е много добре подготвен за срещата в Сингапур във вторник. В същото време той отбеляза, че ключът не е в подготовката, а в отношението:
 
„Въпросът е дали хората искат това да се случи, или не, и ние ще разберем това доста бързо“, подчерта Тръмп и потвърди, че целта е закриването на севернокорейската ядрена програма.
 
Те трябва да се денуклеаризират. Ако не се денуклеаризират, това няма да е приемливо“, подчерта Тръмп и уточни, че междувременно няма да налага нови санкции на Северна Корея, но и няма да отменя досегашните.

Очаквания от историческата среща между Тръмп и Ким Чен-ун на 12 юни
 
Президентът на САЩ прогнозира, че срещата в Сингапур няма да е достатъчна. Попитан колко дни е готов да остане, за да преговаря с Ким, Тръмп отговори: „Един, два, три, зависи какво се случи.“
 
Той довери, че в кулоарите на среща няма да играе голф със севернокорейския лидер, както и че бившата баскетболна звезда Денис Родман, който посети на няколко пъти затворената комунистическа страна по покана на Ким, няма да е сред гостите на срещата в Сингапур.

САЩ готвят нов пакет от санкции срещу Северна Корея?
 
Японският премиер изрази надежда срещата между американския президент и севернокорейския лидер да бъде „драматичен и трансформационен момент“ за Североизточна Азия.
 
Абе поиска днешната среща с Тръмп, за да координират стратегията спрямо Северна Корея и да изрази японските безпокойства по въпроса. Двамата ще обсъдят също търговски въпроси.
 
Япония е ключов съюзник на САЩ в региона и е силно разтревожена от севернокорейската ядрена и ракетна програма. Абе иска Тръмп да повдигне пред Ким въпроса за отвлечените от Северна Корея японци и да гарантира, че опитите на американския президент да постигне споразумение със севернокорейския лидер няма да навредят на интересите на Япония.
 
Утре и вдругиден Тръмп и Абе ще участват в срещата на върха на Г-7 в Канада.
БТА