Доналд Тръмп
Доналд Тръмп / Gulliver/Getty Images
Президентът на САЩ Доналд Тръмп смята, че НАТО трябва да се разшири, за да включва страни в Близкия изток и предложи ново име за 70-годишния Алианс: НАТОМЕ, съкращение от НАТО-Близък Изток (Middle East), предаде Асошиейтед прес.

"НАТОМЕ, какво прекрасно име", заяви Тръмп в Белия дом пред представители на медиите. Той подчерта, че САЩ са притиснали екстремистите от Ислямска държава, като им отнеха контрола върху територията и убиха лидера на организацията Абу Бакр ал Багдади.

НАТО ще разшири присъствието си в Близкия изток в съгласие с държавите от региона

"Направихме голяма услуга на Европа", заяви той. "Мисля, че НАТО трябва да бъде разширена и със сигурност да включи и Близкия изток. В момента ние носим тежестта и това не е справедливо", подчерта Тръмп.

Тръмп: Докато съм президент, никога няма да позволя Иран да има ядрено оръжие (ВИДЕО/СНИМКИ)

Президентът на САЩ добави, че иска да види повече войници на НАТО в Близкия изток, защото проблемите в региона имат международен мащаб. Той подчерта, че е обсъдил ролята на НАТО вчера в телефонен разговор с генералния секретар на организацията Йенс Столтенберг.

"Мисля, че той всъщност се въодушеви от това", добави Тръмп, отбелязвайки, че е измислил име за организацията - НАТОМЕ. "Добър съм с имената, нали?", заяви президентът на САЩ.
БТА