/ Gulliver/Getty Images
Президентът на САЩ Доналд Тръмп и първата дама Мелания бяха сред 1500 доброволци, които помагат на военните от Северноамериканското военновъздушно-космическо командване (НОРАД) да информират малчуганите за маршрута на шейната на Дядо Коледа, предадоха световните агенции.
 
До къде стигна обиколката на Дядо Коледа? (ВИДЕО)

Президентската двойка разговаря по телефона с няколко души, които пожелаха да научат къде точно се намира добрият старец, раздаващ подаръци. Тръмп разпита момченце на име Колман как се представя в училище, какви са оценките му и на колко години е, а после го попита дали вярва в Дядо Коледа.
 
Преди да се включи в инициативата обаче, Тръмп заяви пред репортери, че няма новини относно частичното спиране на работата на федералната администрация, предаде ДПА. За пореден ден не работят федерални учреждения в САЩ. Спирането на работа засегна общо 800 000 служители и девет департамента.
 

Gulliver/Getty Images


До тази ситуация се стигна, след като Тръмп поиска в бюджета за следващата фискална година да има пет милиарда долара за финансиране на стената по границата с Мексико. Това не се случи и в Конгреса не беше постигната договорка за бюджета. Появиха се информации обаче, че Тръмп ще намали исканата сума, но засега не е ясно нито до какво намаление е склонен да стигне той, нито какво ще му предложат демократите.
 
Що се касае до придвижването на Дядо Коледа, то може да бъде проследено в реално време на сайта www.noradsanta.org и в акаунт в Twitter @NoradSanta.

Дядо Коледа призова да помогнем на природата (ВИДЕО)

Към 0.35 ч. по Гринуич днес шейната на добрия старец напускаше Бразилия по посока на Санвичевите острови, след като започна с раздаването на подаръци в Азия и Тихоокеанския регион, Нова Зеландия, Япония и Китай. Досега са раздадени почти 4,1 млрд. подаръка, твърди НОРАД.
 

Gulliver/Getty Images


ГАЛЕРИЯ: Тръмп и Мелания помогнаха на НОРАД в преследването на Дядо Коледа


Традицията с проследяването на маршрута на шейната на Дядо Коледа датира от 1955 г., когато вестник публикува реклама с телефонен номер, който уж бил на добрия старец. Номерът обаче се оказал на Континенталното военновъздушно командване, предшественика на НОРАД.
 

Въпреки първоначалната изненада военните започнали да отговарят с удоволствие на питанията на децата къде се намира Дядо Коледа. Всяка година в отговарянето на въпроси се включват и знаменитости, в това число и президентът на САЩ и половинката му.
 

Gulliver/Getty Images

БТА