Изтребители контролират полета на шейната на Дядо Коледа над САЩ и Канада
Военните от Северноамериканското военновъздушно-космическо командване (НОРАД) са вдигнали във въздуха изтребители, за да контролират полета на вълшебния впряг на Дядо Коледа, предаде ТАСС, като се позова на съобщение на НОРАД.
 
НОРАД следи шейната на Дядо Коледа

От НОРАД съобщават, че шейната на добрия старец вече е прелетяла над почти всички страни по света и сега е влязла във въздушното пространство на Северна Америка в района на остров Нюфаундленд. Два изтребителя СF-18 съпровождат вълшебния впряг над източните части на Канада, а в западната част щафетата от тях ще приемат други два подобни изтребителя. След преминаването на границата със САЩ за безопасността на пътешествието на шейната на Дядо Коледа ще се грижат американските военновъздушни сили.
 
НОРАД започна да следи пътуването на Дядо Коледа на 24 декември в 2.01 ч. източноамериканско време (7.01 ч. българско време). Първи подаръци са получили жителите на Австралия и Нова Зеландия, а после радари на НОРАД са регистрирали полета на шейната над Япония, Китай, Индия, Африка, Близкия Изток, Европа, Латинска Америка, Гренландия и Русия. Досега са били раздадени 4,7 млрд. подаръци.
 
Изненадващи факти за Коледа, които може би не знаете

Полетът на шейната се следи от 47 радара, разположени в северните и източните райони на САЩ и Канада, а също и от спътници със инфрачервени датчици, за които се твърди, че реагирали на топлинното лъчение от червения нос на елена Рудолф, теглещ шейната на Дядо Коледа. Информация за маршрута на шейната може да се получи на сайта на НОРАД www.noradsanta.org или в социалните мрежи, където командването има акаунти, както и на безплатния телефонен номер 1-877-446-6723.
 
Дядо Коледа призова да помогнем на природата (ВИДЕО)

Традицията с проследяването на маршрута на шейната на Дядо Коледа датира от 1955 г., когато вестник публикува реклама с телефонен номер, който уж бил на добрия старец. Номерът обаче се оказал на Континенталното военновъздушно командване, предшественика на НОРАД. Въпреки първоначалната изненада военните започнали да отговарят с удоволствие на питанията на децата къде се намира Дядо Коледа. Всяка година в отговарянето на въпроси се включват и знаменитости, в това число и президентът на САЩ и половинката му.
БТА