/ Gulliver/Getty Images
Дядо Коледа отправи днес традиционното си послание. Тази година то е посветено на екологичните проблеми, предаде Ройтерс.

"Нашата приятелка природата е в беда и всички ние можем да й направим подарък, можем да й помогнем", каза Добрият старец и пожела "Весела Коледа!"

НОРАД следи шейната на Дядо Коледа
 

Дядо Коледа потегли от дома си в градчето Рованиеми в най-северната финландска област Лапландия, за да разнесе подаръци на децата по света, предаде Ройтерс. Той бе изпратен с музикални изпълнения и танци от неговите помощници, които му пожелаха късмет в невъобразимо дългото пътешествие, което му предстои в близките часове.
 
Цели семейства се бяха събрали в мразовитата нощ при минус 22 градуса в Рованиеми, където е официалният дом на Дядо Коледа близо до полярния кръг. Добрият старец се обърна с кратко приветствие към присъстващите, като на свой ред им пожела мирна и щастлива Коледа, след което се качи на шейната, теглена от елени и натоварена с купища подаръци, които той трябва да разнесе по света в коледната нощ.
 

"Надявам се, че изминалата година бе добра за вас. Разбира се, по света станаха и много неща, които би трябвало да са различни", каза старецът на английски. "Нека се надяваме, че Коледа ще донесе един кратък момент на спокойствие, в който светът и хората в него ще си отдъхнат за малко, събирайки се със семействата и приятелите си".

И тази година Северноамериканското военновъздушно-космическо командване (НОРАД) следи маршрута на шейната на Дядо Коледа въпреки частичното спиране на дейността на правителството на САЩ.
 

НОРАД следи пътя на Дядо Коледа за 63-и път. Традицията датира от 1955 г., когато вестник публикува реклама с телефонен номер на Добрия старец. Номерът обаче се оказал на Континенталното военновъздушно командване, предшественик на НОРАД. А въпреки грешката, военните отговаряли с удоволствие на питанията на децата къде се намира Дядо Коледа.

БТА