/ ThinkStock/Getty Images
Има много странни и интересни факти за Коледа. Например, знаете ли, че много зоологически градини приемат подарени коледни елхи като храна за животните.

Ранните илюстрации на Свети Никола, прототип на Дядо Коледа, го показват като строг символ на дисциплината, а не веселия старец с наднормено тегло, който децата познават днес.

Чешкият Дядо Коледа се спуска от небето по златно въже

Инженерите, проектирали космическата мисия на "Вояджър", са планирали неща, за да избегнат планетарни срещи по време на Деня на благодарността или Коледа.
 

ThinkStock/Getty Images


Има село в Перу, където хората изразяват недоволството от изминалата година с юмручен бой. След това те започват новата година на чисто.

Разказването на страшни истории за призраци е стара традиция на Бъдни вечер, изчезнала през миналия век. Днес по време на Коледа, в Нюфаундленд маскирани хора ходят от къща на къща, пеейки и танцувайки, докато домакините се опитват да ги идентифицират.

НОРАД помага на децата да проследят пътуването на Дядо Коледа

Смята се, че песента "Бяла Коледа" на Ирвинг Берлин е най-продаваният в историята сингъл с над 100 милиона копия. Пол Маккартни пък печели почти половин милион долара всяка година от "Wonderful Christmastime", която много критици смятат за най-лошата коледна песен на всички времена.
 

Почти всички най-популярни коледни песни, включително "Winter Wonderland", "Chestnuts roasting" и "I’m Dreaming of a white Christmas" са написани от евреи.

По време на Коледа през 2010 г. колумбийското правителство украси голяма елха на територията на бунтовниците от ФАРК, призовавайки ги да захвърлят оръжията.

На Коледа през 1914 г., по време на Първата световна война, между Германия и Великобритания се сключва примирие. Те украсяват своите окопи, обменят подаръци на "ничия земя" и играят футбол. В същото време нацистите се опитват да превърнат Коледа в нерелигиозен празник, свързван с идването на Хитлер, като Свети Николай е заменен от Один - Богът на слънцето, предлагайки на върха на коледните елхи да се поставят свастики.

Целувките под имела вещаят щастлива година и здраве

ThinkStock/Getty Images


През 1918 г. канадската провинция Нова Скотия изпраща на град Бостън гигантско коледно дърво като благодарност за подкрепата след експлозията в Халифакс през 1917 г.

И до днес хората от Осло, Норвегия, даряват всяка година коледно дърво за площад "Трафалгар" с благодарност на хората от Лондон за помощта им по време на Втората световна война.
БГНЕС