/ ThinkStock/Getty Images
Затоплянето на морето е забавило възстановяването на Големия бариерен риф, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес. Налице е 90-процентно намаляване на новите корали след два дължащи се на затоплянето неотдавнашни епизода, свързани с избелване на корали.
 
Големият бариерен риф, който е включен в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО, е бил засегнат от 4 епизода, свързани с избелване на корали, през последните 20 години - през 1998, 2002, 2016 и 2017 г. Авторите на изследването фокусирали вниманието си върху последните два от тях.

Може ли да бъде спасен Големият бариерен риф?

През юли 2017 година не ЮНЕСКО не постави Големия бариерен риф сред застрашените обекти
ThinkStock/Getty Images

Оказва се, че една година по-късно е имало 89 процента по-малко нови корали в сравнение със средните показатели.
 
Учените проучили броя на възрастните корали, които оцелели след две особени горещи лета, свързани с избелване на корали. Бил регистриран "спад" в заменянето на тези корали в сравнение с нивото му в предишни години.

Големият бариерен риф е преживял пет „смъртоносни събития“

Големият бариерен риф
Thinkstock/Getty Images

"Не сме си представяли, че ще открием аномалия с толкова големи мащаби", заяви един от авторите на изследването Андрю Беърд от университета "Джеймс Кук" в Австралия.
 
Учените са на мнение, че ще са нужни между 5 и 10 години, за да може появата на корали бебета на бял свят да се върне към предишното си ниво, при положение че няма други епизоди, свързани с избелване на корали.

Корали от Големия бариерен риф са „сготвени“ до смърт
 
Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Нейчър".
БТА