Заповедите за евакуация са в сила в районите на Южна Калифорния, изложени на най-голям риск от кални свлачища
Необичайно мощна поредица от бури връхлетяха Калифорния. Това съобщава кореспондентът на Voice of America (VOA), Мат Дибъл, в своя репортаж от Оукланд, Калифорния, предава vesti.bg

Животът на милиони калифорнийци е нарушен от две мощни бури, които причиниха огромни наводнения, кални свлачища и прекъсвания на електрозахранването в целия щат. Втората буря, връхлетяла сушата в неделя сутринта, около района на Лос Анджелис, където губернаторът на Калифорния обяви извънредно положение за осем окръга. Бурите са известни като „атмосферни реки“ заради големия обем вода, който транспортират от тропиците и след това бързо се освобождават, след като достигнат сушата. 

„Това е много рядко и необичайно явление, което е силен сигнал за много висок риск от значителни внезапни наводнения“, казва ученият по климата Даниел Суейн. 

Заповедите за евакуация са в сила в районите на Южна Калифорния, изложени на най-голям риск от кални свлачища и наводнения. В северна и централна Калифорния ветрове със скорост от 60 до 120 км/ч. събориха дървета и електропроводи, прекъсвайки електричеството в почти милион домове и предприятия, предава VOA.    
 Voice of America (VOA)/vesti.bg