Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън
Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън / БГНЕС
Американският президент Доналд Тръмп самостоятелно е взел решението да се срещне с лидера на Северна Корея Ким Чен-ун, само че тези контакти няма да означават начало на пълноценни преговори между Вашингтон и Пхенян. Това заяви държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън на пресконференция в Джибути.

Тилърсън, текстът на чието изявление беше разпространен от пресслужбата на Държавния департамент, подчертал, че от гледна точка на американската администрация, съществува разлика между това „да се говори със Северна Корея и да се водят преговори с нея“.

Историческо: Тръмп прие да се срещне с Ким Чен-ун

Според държавния секретар „условия за провеждане на преговори засега няма“. Той добави, че Тръмп „от известно време говореше, че е открит за възможност за преговори и да се срещне с Ким Чен-ун“. „Мисля, че президентът е преценил, че сега е дошло времето за това“, добавил Тилърсън.

Той казал, че президентът на САЩ сам е взел решението за срещата с Ким Чен-ун. И тъй като от известно време говорел за тази възможност, това „не беше изненада“, допълнил Тилърсън.

Москва приканва Вашингтон и Пхенян към пряк диалог

Според него уговарянето на мястото и времето, където ще бъде първата срещу между американския президент и севернокорейския диктатор, съгласуването на всички подробности ще отнеме няколко седмици.
БГНЕС