/ Guliver/Getty Images
Американската телевизия NBC съобщи, че е назначила жена за втора водеща на сутрешното предаване "Today" на мястото на отстранения известен журналист Мат Лауър, който беше обвинен в сексуални злоупотреби на работното място.

Журналист от изданието, разкрило посегателства на Уайнстийн, бе отстранен за секс тормоз

Медията назначи Хода Котб след като Лауър беше уволнен през ноември заради вълна от обвинения в секс тормоз. Котб ще си партнира с другата водеща Савана Гътри. "Това трябва да е най-одобряваното решение, вземано някога от Ен Би Си", написа Гътри в Twitter след новината, че Котб е получила постоянен договор.

Котб е 53-годишна американка от египетски произход и е печелила журналистически награди. Тя започва работа за NBC през 1998 г. като кореспондент и впоследствие става водеща в по-късен сегмент от сутрешната програма на медията.

Защо актрисите мълчаха за посегателствата на Харви Уайнстийн досега?

Решението да има две водещи бележи скъсване с типичната мъжко-женска двойка журналисти, които са домакини на сутрешните информационни предавания и се осъществява след вълната от уволнения на високопоставени мъже в медиите и политиката заради обвинения в секс тормоз.

Нови обвинения срещу Харви Уайнстийн, продуцентът се надява на втори шанс

59-годишният Лауър е една от най-маститите жертви в миналогодишната буря от обвинения в сексуални злоупотреби, залели САЩ и сложили край на кариерата на холивудския титан Харви Уейнстейн, на носителя на "Оскар" Кевин Спейси и на водещия в телевизия Си Би Ес Чарли Роуз.

И „Личност на годината“ е...

Лауър, който получаваше по 25 млн. долара годишно, е интервюирал четирима от последните действащи президенти на САЩ, бил е водещ в студиото по време на най-крупни световни събития в продължение на две десетилетия, след които множество олимпиади и извънредната новина за нападенията на 11 септември.

Новината за смяната на Лауър с жена се появи ден преди Тина Смит да положи клетва като сенатор от Минесота на мястото на бившия комик Ал Франкен, който се оттегли след като няколко жени го обвиниха в непристойно поведение.
БГНЕС