/ iStock/Getty Images
Министерството на външните работи на Иран извика посланика на Германия в Техеран заради реакции във връзка с изпълнената присъда срещу Рухола Зам.

Припомняме, че в събота сутринта в Иран беше екзекутиран Рухола Зам - бивш опозиционер, живял в изгнание във Франция и замесен в антиправителствени протести, и ръководител на новинарския портал „Амад Нюз“.

По информация на Иранската държавна телевизия, „контрареволюционерът" Зам е обесен сутринта, след като върховният съд потвърди присъдата му заради "тежестта на престъпленията", извършени срещу ислямската република.

В Иран екзекутираха журналист, подкрепил протестите през 2017 г.

Германия и Франция осъдиха действията на Техеран и призоваха ръководството на страната да се въздържа от подобни присъди в бъдеще. Министерството на външните работи на Германия заяви, че е потресено и шокирано от изпълнението на присъдата.

В изявлението се подчертава, че позицията на правителството на Германия по отношение на смъртното наказание остава непроменено: то е „жестока и антихуманна форма на наказание, която отхвърляме категорично“.

„Призоваваме Иран да уважава правото на своите граждани да изразяват свободно мнението си, да освободи всички политически затворници и да не издава и изпълнява нови смъртни наказания“, казаха от външнополитическото ведомство в Берлин.

Според информацията на телевизия IRIB, се очаква външно министерство на Иран да привика по този въпрос и френския посланик. Иранската революционна гвардия съобщи за ареста на Рухола Зам през октомври миналата година, като заяви, че той е "ръководен от разузнавателната служба на Франция".

През юни Зам беше осъден на смърт, като сред аргументите в полза на екзекуцията беше заявено, че той е "под закрилата на разузнавателните служби на няколко държави".

Агенция ИРНА съобщи, че Зам е осъден също за шпионаж в полза на Франция и неназована държава в региона, сътрудничество с „враждебното правителство на Америка“, действайки срещу „сигурността на страната“, обиждайки „святостта на исляма“ и подбуждайки към насилие по време на протестите през 2017 г.
БГНЕС