/ БГНЕС
Двадесет и два бойни самолета на Китай са навлезли за кратко в опознавателната въздушна зона на Тайван, съобщи тайванското министерство на отбраната на брифинг, посветен на китайските военни маневри, предаде Франс прес. На сайта на министерството беше публикувана информация, че тайванските системи за противовъздушна отбрана са проследили китайските самолети.

Китай започна най-мащабните си досега военни маневри в района на Тайван като реакция на посещението на председателката на Камарата на представителите на американския Конгрес Нанси Пелоси на острова, който Пекин смята за своя отделила се провинция. Визитата на Пелоси се възприема от Китай като провокация, застъпване за поддръжниците на независимостта на Тайван и отказ от обещанието на Съединените щати да не поддържат официални отношения с острова.

Друга реакция на посещението на Пелоси от страна на китайската армия беше изстрелването на серия ракети, които прелетяха над Тайван. Ракетите паднаха в изключителната икономическа зона на Япония, което се случва за първи път в тази акватория.

Военните учения на Китай се водят в шест морски зони около Тайван и засягат често използвани търговски маршрути, понякога на едва двадесет километра от тайванските брегове.
БТА