/ Guliver/Getty Images
Организацията "Уикилийкс" е обвинявана, че вреди на националната сигурност, като разкрива разузнавателни методи, разработени от британския Център за правителствени комуникации и американското Централно разузнавателно управление с цел откриване на терористи, пише лондонският в. "Таймс".

Според източници от областта на сигурността, цитирани от изданието, най-голяма полза от разгласяването на документите на ЦРУ могат да имат неприятелски държави като Русия и терористични групировки, включително "Ислямска държава" и Ал Каида.

Американски официални източници знаели за пробива в сигурността на ЦРУ?

В разузнавателната общност има тревога във връзка със самоличността и мотивацията на неназования източник, който, както се твърди, е предоставил данните на "Уикилийкс". Бивши служители на британското разузнаване казаха, че не могат да изключат руско участие в улесняване на изтичането на класифицирана информация от подразделението на ЦРУ за кибернетична сигурност.

"Уикилийкс" заяви, че публикуваните от нея във вторник 8761 документа са по-малко от 1 процент от материалите на ЦРУ, с които се е сдобила тя, и каза, че ще бъдат разгласени още данни.

Уикилийкс публикува хиляди документи, за които твърди, че са на ЦРУ


Американски служители са знаели за пробива в сигурността от миналата година, а следователи подозират, че разкритието е било направено от подизпълнители на ЦРУ. Събраните данни са накарали технологични компании, сред които "Гугъл" и "Самсунг", да се стремят да премахнат уязвимите места в своите продукти - от мобилни телефони и "умни" телевизори до интернет рутери и антивирусни програми, използвани от ЦРУ за събиране на информация. Германски прокурори казаха, че може да започнат наказателно разследване, ако открият доказателства за нарушаване на закона в американското посолство във Франкфурт, което е посочено в документите като преден пост на кибероперациите на ЦРУ в Европа, отбелязва "Таймс".