/ Gulliver/Getty Images
Британската премиерка Тереза Мей ще обяви оставката си на 24 май заради неприемането от министрите на нейната позиция по въпроса как да се осъществи излизането на страна от Европейския съюз, твърди лондонският вестник "Таймс", позовавайки се на източници от правителството.

Тя може да обяви оттеглянето си от поста по време на насрочената за петък среща с Греъм Брейди - председател на "Комитета 1922", обединяващ депутати от Консервативната партия и решаващ въпросите по избора или смяната на лидера на партията.

Британската опозиция поиска предсрочни избори


Според Би Би Си и вестник "Дейли телеграф" много поддръжници на премиера са й отказали подкрепа, след като във вторник тя обеща пред депутатите, че те ще могат да гласуват за провеждане на втори референдум за Брекзит, ако подкрепят споразумение с ЕС. Според източници на Би Би Си в правителството, това е предизвикало истински шок у някои министри и на заседание на кабинета по въпроса за Брекзит такава възможност не е била одобрена.

Тереза Мей е готова да предложи втори референдум за Брекзит


Редица министри, включително тези на вътрешните и на външните работи и по въпросите за Шотландия, се опитали лично да доведат до знанието на Тереза Мей своята позиция и поискали снощи среща с нея. Тя обаче отказала. Тогава последвала оставката на Андреа Ледсъм - лидерка на Камарата на общините и по същество личен представител на Мей в долната камара на парламента. В писмо до премиерката тя изрази несъгласие с курса й по въпроса за развода с ЕС.

Лидерът на британската Камара на общините подаде оставка

Британски вестници днес споделят мнението, че Мей напълно е загубила контрол над положението и не изключват вероятността оставането й на постовете лидер на консерваторите и на правителството е въпрос на часове, отбелязва ТАСС.
БТА