Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни призова евродепутатите да дарят дневната си надница за възстановяването на катедралата "Нотр Дам" в Париж, пострадала от снощния пожар.

Нотр Дам
БГНЕС

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск определи пожара като трагедия и призова всички държави от ЕС да се включат във възстановяването на храма. "Франция може да се справи сама, но не става дума само за пари, а за нещо много по-дълбоко", поясни той.

Нотр Дам
БГНЕС

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че вчерашният ден е бил ужасен за онези, които обичат Франция и Париж. "Това е трагедия, която засяга живота на французите. Външният образ на френската сила бе обхванат от пламъци, тежко ранен, по малко овдовяхме. Ранени бяха Европа и Франция" добави той.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ПОЖАРА 

Политическите групи в ЕП също изразиха съпричастие с французите заради снощната стихия. Групата на Европейската народна партия отбеляза, че хората вървят напред, не когато скърбят заедно, а когато заедно съграждат. Социалистите и демократите заявиха, че Париж и французите не са сами, и заслужават европейско съпричастие.

Историята на Нотр Дам (СНИМКИ/ВИДЕО)

Европейските консерватори и реформатори настояха политиката да бъде оставена настрана и призоваха хора и с друга вяра да помогнат за възстановяването на черквата. Заедно ще възродим катедралата и тя ще грее още по-красиво отпреди, добавиха либералите.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#feuerwehr #feuer #paris #notredame

A post shared by German Firefighter (@feuerwehr112g) on


Съпричастност изрази и групата на Европейската обединена левица, която отбеляза, че пожарът е показал колко сме уязвими. Изгубихме нещо много красиво, посочиха от групата "Европа на свободата и пряката демокрация". 
БТА