Тачи: Време е Косово да бъде свободна държава
Тачи: Време е Косово да бъде свободна държава / снимкa: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Косовският президент Фатмир Сейдиу и премиерът на провинцията Хашим Тачи свикаха извънредно заседание на парламента, което да приеме Декларация за независимостта на страната. Очаква се формална независимост да бъде обявена привечер.

В  международния пресцентър в Прищина премиерът Хашим Тачи обяви, че той и президентът са изпратили писмо на председателя на парламента Якоб Красничи с молба за извънредно заседание. То започна с две точки в дневния ред – приемане на Декларация за независимост и приемане на решение за държавните символи на новата държава.

„Време е Косово да стане свободна, независима държава”, каза в обръщението си Тачи. Той добави, че Косово приема плана на Марти Ахтисаари за бъдещето на Косово и се приветстват международните сили на ЕС. Те ще наброяват 1800 души – митнически служители, полицаи и юристи, които ще помогнат за гарантиране независимостта на Косово от чужди политически влияния.

По време на премиерското обръщение спря електрозахранването на „Гранд Хотел Прищина”, където беше събитието. Това не смути никого, тъй като прекъсванията на тока са чести. Като част от мерките за сигурност за затворени пътищата за излизане от Прищина. Обстановката е спокойна, по улиците различни фирми подаряват на хората продукцията си – натурални сокове, минерална вода, бира, хляб, кисело мляко. Готови за разрязване са две гигантски торти.

***

Повече за Косово четете ТУК, а още снимки от областта разгледайте ТУК!