Президентът на Косово: Независимостта не подлежи на преговори
Президентът на Косово: Независимостта не подлежи на преговори / netinfo

Кратка биография

Фатмир Сейдиу е роден на 23 октомври 1951 г. в село Пакаштица, близо до град Подуево в северната част на Косово, където завършва основното и гимназиалното си образование. Завършва право в Университета в Прищина и защитава докторат по право. Работи като професор в Юридическия факултет и във Факултета по политически науки в Университета в Прищина.

Когато го избират за президент, Сейдиу е генерален секретар на ДЛК, лидер на парламентарната група и член на председателството на парламента. Той е един от лидерите на ДЛК още от нейното основаване в началото на 1990-те години от група интелектуалци, ръководени от Ругова.

Сейдиу е избран за член на парламента на Косово през ноември 2001 г., когато в провинцията се провеждат първите свободни избори след края на конфликта през 1998-1999 г.

Той е един от авторите на Конституционната рамка на Косово през 2001 г..

Сейдиу е смятан за умерен политик, но не толкова голям идеалист като Ругова, който бе иконата на независимостта на Косово.

Номинацията на Сейдиу за президент бе официално потвърдена на 7 февруари. Единственият номиниран за поста, той бе избран десет дни преди началото на ключовата фаза в преговорите, ръководени
Президентът на Косово: Независимостта не подлежи на преговори
netinfo
от ООН за определяне на окончателния статут на Косово, седем години след като провинцията стана де факто протекторат на ООН.

Сейдиу, който като президент също стана и ръководител на преговарящия екип на Косово, обеща да следва стремежа на албанското мнозинство в Косово за независимост от Сърбия.

"Ще направя всичко възможно екипът за преговорите да ги доведе до успешен край през 2006 г.", заяви Сейдиу на 10 февруари. "Независимостта на Косово не е въпрос, който подлежи на преговори."

Сейдиу владее албански, английски и френски.

Той живее в Прищина със съпругата си и трите си деца.

Фатмир Сейдиу е избран за президент на Косово на 10 февруари 2006 г., на мястото на Ибрахим Ругова, който почина от рак на белите дробове на 21 януари. Високопоставен член на най-голямата партия в Косово, Демократична лига на Косово (ДЛК) и дългогодишен близък съратник на своя предшественик, Сейдиу бе избран на този пост от 120-местния парламент на провинцията с 80 гласа “за” и 12 “против”.