Тачи: Косово ще обяви независимост
Тачи: Косово ще обяви независимост / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Следобед Косово ще обяви независимост, обяви в Прищина премиерът Хашим Тачи. На пресконференция Тачи заяви, че заедно с президента Фатмир Сейдиу са внесли при председателя на парламента писмо с искане за извънредно заседание, на което да бъде приета Декларацията за независимост.

Намираме се в най-важния момент от историята на Косово. Косово ще влезе в обществото на независимите народи, пише в текста, прочетен от Тачи.

Преди няколко дни депутатите бяха помолени през уикенда да не се отдалечават от Прищина, за да могат да присъстват на дебатите за приемането на нов пакет закони, необходими за обявяването независимостта на Косово. Очаква се формално това да стане в парламента в 16 ч българско време, след това на пресконференция премиерът Хашим Тачи и президентът Фатмир Сейдиу ще кажат какво точно ще става от тук нататък.

Със сигурност първо ще започнат празненствата. 80 тона фойерверки са готови да бъдат възпламенени. Огромна торта за 30 000 души вече се намира в центъра на Прищина. Готови са и големи жълти светещи букви, които ще изпишат “Newborn” – „Новородена”.

Веднага независимостта ще бъде призната от около 20 държави, сред които САЩ и Великобритания.

Засега обстановката в Прищина е спокойна, но има опасения от възникване на напрежение в град Митровица, който е разделен между сърби и албанци. Там силите на ООН са подсилили бетонните ограждения между двете общности, съобщават информационните агенции.

***

Повече за Косово четете ТУК, а още снимки от областта разгледайте ТУК!