/ iStock/Getty Images
Световната здравна организация /СЗО/ препоръча в понеделник удвояване на данъците върху алкохола в Европа като средство за предотвратяване на близо 5000 смъртни случая от рак всяка година, съобщи АФП.

Увеличаването на данъците върху алкохолните напитки е "една от най-добрите мерки" за предотвратяване на рака с "потенциално голямо въздействие", заяви европейският офис на СЗО, като добави, че страни като Русия и Великобритания ще имат най-голяма полза.

СЗО заяви, че моделните му прогнози показват, че "приблизително 10 700 нови случая на рак и 4 850 смъртни случая от рак, свързани с алкохола, могат да бъдат избегнати годишно в Европейския регион на СЗО чрез удвояване на сегашните акцизи върху алкохолните напитки".

Това представлява около шест процента от новите случаи и смъртни случаи от рак, свързан с алкохола в европейския регион на СЗО, който обхваща 53 държави и територии и включва Русия и няколко държави от Централна Азия.

Регионалният офис на СЗО заяви, че изчислява, че 180 000 случая и 85 000 смъртни случая всяка година "са причинени от алкохол".

За СЗО настоящите нива на данъчно облагане на алкохол остават "ниски" в много части на Европа, особено в 27-членния Европейски съюз. Русия, Великобритания и Германия биха спасили най -много животи, като приемат данъчната мярка, като ще бъдат предотвратени съответно 725, 680 и 525 смъртни случая, според модела, публикуван в списание The Lancet.

В публикацията се казва, че удвояването на данъците ще помогне по-специално за предотвратяване на смърт от рак на гърдата (1000 смъртни случая годишно) и колоректален рак (1700). Според СЗО 4,8 милиона нови случая на рак са били диагностицирани в Европа през 2020 г.
БГНЕС