/ БТА
Говорител на Световната здравна организация (СЗО) заяви днес, че тя работи за осигуряване на евакуации от още болници в Северна Газа, колкото може по-скоро след началото на временното примирие и изрази опасения относно безопасността на хората, които все още са в болницата "Аш Шифа", предаде Ройтерс.

"Изключително сме обезпокоени за безопасността на около 100 пациенти и здравни служители, които по наши оценки все още са в "Аш Шифа", каза говорителят на СЗО Кристиан Линдмайер. Той отказа да коментира изявление на здравното министерство в Газа, което заяви, че е замразило сътрудничеството си със световната здравна агенция на фона на съобщения, че Израел задържа здравни работници, за да ги разпитва, отбелязва Ройтерс.

Израел алармира, че заложничка е била екзекутирана в болница „Аш Шифа“ в Газа

Междувременно източници от "Хамас" в Газа заявиха, че израелската армия е влязла в сблъсъци с палестинци, които пътували в северната част на анклава в нарушение на заповеди на военните, предаде ДПА. Според източниците двама души са били застреляни в централната част на ивицата Газа, а други са били ранени. Очевидци казаха и че армията е употребила сълзотворен газ.

Говорител на израелските въоръжени сили каза, че тази информация се проверява.

В публикувано днес изявление на арабски език говорител на армията каза, че при никакви обстоятелства няма да бъде позволявано на хора да пътуват от южната към северната част на анклава. "Призоваваме ви да не приближавате силите или районите северно от Уади Газа", гласи изявлението.

Според очевидци след влизането в сила на спирането на огъня стотици хора са се насочили към северната част на Газа, за да видят в какво състояние са домовете им и да се опитат да открият роднини.
Владимир Арангелов/БТА