Израелски войници влязоха в най-голямата болница в ивицата Газа "Аш Шифа" и претърсват стаите и мазето ѝ, съобщиха очевидци, цитирани от Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че това става след продължителна обсада и престрелка пред входа на комплекса.

Болница "Аш Шифа" в град Газа стана основна мишена на съхопътната офанзива на израелската армия, която твърди, че под нея има тунели, където се намира главното командване на "Хамас" - нещо, което групировката отрича.

Вниманието на света беше приковано към съдбата на стотиците пациенти и хилядите разселени цивилни, които бяха блокирани в това здравно заведение.

Местни служители в Газа казаха, че много пациенти, включително три новородени бебета, са починали пред последните дни в резултат на израелската обсада.

Израел каза, че негови войници са убили бойци на "Хамас" при престрелка пред портите на болницата и са доставили медицински консумативи.

"Можем да потвърдим, че кувьози, бебешка храна и медицински консумативи, донесени от танковете на израелската армия, са успешно доставени в болница "Аш Шифа", заявиха израелските военни.

Д-р Ахмед Ел Мохалалати, хирург, заяви по телефона пред Ройтерс, че персоналът на болницата се е укривал, докато около болницата са се водили боеве през изминалата нощ.
"Вчера рано вечерта започна ... стрелба около болницата и вътре в нея. И звукът беше наистина ужасен", каза той.

"И тогава разбрахме, че танковете се движат около болницата. Един от големите танкове влезе в болницата от източната главна порта и те бяха просто паркирани пред спешното отделение на болницата", добави медикът.

Друг очевидец, намиращ се в болницата и потърсен по телефона от Ройтерс, съобщи, че танковете са влезли в комплекса в 3:00 ч. Израелските войници слязоха от машините си, разпръснаха са се в двора и започнаха да претърсват мазето и да влизат в сградите, каза очевидецът. 

"Въз основа на разузнавателна информация и оперативна необходимост, силите за отбрана на Израел провеждат прецизна и целенасочена операция срещу "Хамас" в определен район в болница "Аш Шифа", посочи в изявление израелската армия.

Говорителят на израелската армия подполковник Питър Лернер заяви пред телевизия Си Ен Ен, че болницата и комплексът ѝ са служили на "Хамас" за команден център на операциите им.

Операцията се провежда поради "оперативна необходимост" и се базира на разузнавателни данни, добавиха още израелските сили, като призоваха силите на "Хамас" в болницата да се предадат.

По-рано говорителят на Министерството на здравеопазването на Газа Ашраф ал Кидра предупреди за възможно израелско нападение срещу болничния комплекс "Ал Шифа" в анклава, като заяви, че Израел е информирал здравните служители на Газа, че неговите сили ще нахлуят в лечебното заведение.

Израел "ни информира, че в близките минути ще нападне болничния комплекс "Ал Шифа".

"Окупацията не уточни дали ще влязат в комплекса, но каза, че до няколко минути ще нахлуе в комплекса. Не знаем как ще нахлуе и какъв механизъм ще използва, нито пък знаем намеренията на Израел по отношение на нахлуването", добави Ал Кидра.

Ройтерс подчертава, че не може да потвърди ситуацията в "Ал Шифа" от независим източник.
Асен Георгиев/БТА