Газа болница
Газа болница / БГНЕС
Белият дом заяви днес, че разполага със своя разузнавателна информация, според която "Хамас" използва болница "Аш Шифа" в Газа, за да управлява военните си операции и вероятно за складиране на оръжия и каза, че тези действия представляват военно престъпление, предаде Ройтерс.

"Имаме информация, която потвърждава, че "Хамас" използва тази болница в режим за командване и контрол", и вероятно за складиране на оръжия, заяви пред репортери на борда на президентския самолет "Ер форс уан" говорителят на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Кърби.

"Това е военно престъпление", добави той.

Израелските сили, обсадили най-голямата болница в Газа, предлагат да ѝ изпратят кувьози

По думите му тези действия на палестинската военна групировка не намаляват отговорността на Израел да защитава цивилните.

Междувременно говорителят на Държавния департамент на САЩ Матю Милър заяви, че САЩ биха искали пациентите от болниците в Газа да бъдат евакуирани и ще подкрепят извършването на тези евакуации от независима трета страна.

Милър каза, че Вашингтон не би искал цивилни и "със сигурност не бебета в инкубатори" и други уязвими групи от населението да попадат под кръстосан огън. Той добави, че САЩ водят разговори с хуманитарни организации и трети страни относно възможността за евакуации.
Владимир Арангелов/БТА