/ БТА
Палестинци, останали в капан в най-голямата болница в Газа, изкопават общ гроб, в който да погребат пациенти, загинали след израелски удари, предаде Ройтерс.

Израелските сили обсадиха болницата "Аш Шифа" в град Газа, за която твърдят, че се намира над подземни тунели на "Хамас". Радикалната групировка, която управлява Газа, отрича там да има нейни бойци и каза, че 650 пациенти и между 5000 и 7000 други разселени мирни жители са в капан и са под постоянен обстрел. "Хамас" съобщи също, че 40 пациенти са загинали в последните няколко дни, включително и три бебета, чиито кувьози са били изключени след спирането на тока.

Пет седмици след като Израел заяви, че ще унищожи "Хамас" в отговор на нападението на радикалната групировка на 7 октомври, съдбата на болницата застана в центъра на международното внимание, включително и на САЩ, които са най-близкият съюзник на Израел, отбелязва Ройтерс.

Говорителят на министерството на здравеопазването в Газа Ашраф ал Кидра се е свързал с болницата и каза, че около 100 тела са започнали да се разлагат и няма начин те да бъдат изкарани навън.

Около 200 000 палестинци са избягали от Северна Газа и са се насочили към южната част на ивицата, където условията в последните дни също се влошават, предаде Асошиейтед прес, като се позова на агенция на ООН.

По-рано Израел призова мирните жители да се евакуират от град Газа и околните области в северната част, но южната част на анклава не е много по-безопасна, отбелязва АП. Израел извършва въздушни удари срещу ивицата и поразява цели, за които твърди, че са на "Хамас", но много често загиват жени и деца.

Убежищата на ООН в Южна Газа са препълнени, като 160 души разполагат само с една тоалетна. Около 1,5 милиона палестинци са напуснали домовете си и хората се редят на опашки, на които чакат с часове за парче хляб и вода. Контейнерите за отпадъци преливат, канализацията наводнява улиците и няма вода, тъй като няма и гориво, което да захранва системите за водоснабдяване. След началото на войната Израел забрани вноса на гориво, като заяви, че "Хамас" ще го използва за военни цели. 

Израелската армия твърди, че контролира сградите на институциите на „Хамас“ в Газа

За лошите условия допринася и дъждовното и студено време, като в палатков лагер пред болница в централния град Деир ал Балах хората се блъскаха в калта, докато опъваха найлонови брезенти върху нестабилни палатки.

Агенцията на ООН за палестински бежанци, която едва успява да помогне на над 600 000 бежанци, подслонени в училища и други съоръжения в Южна Газа, каза, че вероятно горивото ще свърши утре. Така организацията ще е принудена да спре повечето си операции за подпомагане и няма да може да продължи ограничените доставки на храна и лекарства през граничния пункт "Рафах" между Газа и Египет, който е единствената връзка на анклава с външния свят. 

Израел обвинява "Хамас", че използва болници, за да укрива бойците си и каза, че главният команден център на групировката се намира във и под болницата "Аш Шифа". Израел заяви, че данните за това са на разузнаването на страната, но не представи доказателства, които да подкрепят твърденията. Както "Хамас", така и болницата, поканиха международни организации да разследват съоръжението. 

В продължение на седмици персоналът в болницата е принуден да извършва операции без упойка на ранени от войната пациенти, както и на деца, използвайки оцет за дезинфекция. 

Нетаняху: Израел ще доведе войната срещу „Хамас“ до край

Според здравното министерство в Газа животът на 36 бебета е изложен на риск, тъй като няма електричество за кувьозите им. Израелската армия заяви, че е започнала работа по изпращането на кувьози в Газа, но говорител на Световната здравна организация каза, че те биха били безполезни без електричество. 

Червеният кръст съобщи вчера, че е опитал да евакуира около 6000 души от друг град в анклава, но операцията е прекратена заради обстрелване и сражения. 
По данни от петък повече от 11 000 палестинци са били убити след началото на войната, съобщи здравното министерство и допълни, че около 2700 души са в неизвестност.

Около 250 000 израелци също са били евакуирани от населените места близо до Газа, където палестински бойци продължават да изстрелват ракети. Има евакуирани и по северната граница на страната, където Израел и ливанската групировка "Хизбула" многократно си размениха огън.
Анелия Пенкова/БТА