/ БТА
Израелската армия днес обяви, че е завзела правителствените сгради на палестинското ислямистко движение "Хамас" в град Газа, включително парламента и правителствени и полицейски обекти, предаде Франс прес.

След организираната от "Хамас" касапница на 7 октомври, при която в Израел загинаха 1200 души, повечето цивилни според израелските власти, израелската армия непрестанно бомбардира ивицата Газа и сега танковете ѝ затягат контрола над град Газа, особено около болниците, използвани според Израел като логистични и военни бази от "Хамас".

Израелската армия твърди, че е поела контрола над "парламента на "Хамас", централите на правителството, полицейското управление на "Хамас" и инженерния факултет, който е бил използван за производство и разработване на оръжия".
 
Снимки в  социалните мрежи показват израелски войници, които развяват синьо-бялото знаме на Израел на трибуната на ръководителя на парламента, както и войници, позиращи пред стена, на която има лого с надпис "Щаб на военната полиция".

Нетаняху: Израел ще доведе войната срещу „Хамас“ до край

Палестинският парламент, който трябва да заседава в Рамала на окупирания Западен бряг, където е базирана Палестинската автономия, не работи от години и беше официално разпуснат през 2018 г., припомня АФП.

След като през 2007 г. "Хамас" измести Палестинската автономия от Газа, двете палестински територии на практика са зависими от паралелни власти.
Пламен Йотински/БТА