Съветът НАТО-Русия се събира в Брюксел
Съветът НАТО-Русия се събира в Брюксел / БГНЕС, архив
Съветът НАТО-Русия се събира днес в Брюксел
88380
Съветът НАТО-Русия се събира днес в Брюксел
Съветът НАТО-Русия се събира днес в Брюксел
  • Съветът НАТО-Русия се събира днес в Брюксел
  • Съветът НАТО-Русия се събира днес в Брюксел

Съветът НАТО-Русия се събира в Брюксел. Преговорите идват дни след срещата на върха на Алианса във Варшава. В заседанието ще се включат посланиците на 28-те страни членки на НАТО и Русия. Среща в такъв формат ще се проведе за втори път от 2014 г. насам - тогава Алиансът прекъсна отношенията с Русия, след присъединяването на Крим, което на Запад бе счетено за анексия.

Срещата бе анонсирана от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг още на 6 юли. Той отбеляза, че на равнище посланици ще бъдат обсъдени "военните дейности, особено с оглед на прозрачността и ограничаването на заплахите".

Русия критикува НАТО: съсредоточила се върху несъществуваща заплаха от изток

Практическото сътрудничество с Москва остава замразено, но се запазват отворени каналите за политически диалог. Съветът има важна роля като форум за обмен на информация, чрез който да се намали напрежението и увеличи предсказуемостта. Дискусиите ще са съсредоточени около кризата в Украйна и прилагането на договореностите от Минск", отбеляза Столтенберг.

От руското Външно министерство заявиха вчера, че основната тема на заседанието на Съвета Русия-НАТО ще бъде решението за нарастване на военното присъствие на Алианса по „източния фланг" и последствията от това за европейската сигурност.

Столтенберг призова Русия да спре да подкрепя сепаратистите в Украйна

Руската страна има намерението да инициира дискусия по повишаването на авиационната сигурност в региона на Балтийско море и да акцентира върху рисковете за стратегическата стабилност, възникващи в резултат на продължаващото строителство на системата ПРО в Европа, отбеляза говорителят на ведомството Мария Захарова.

Министърът на отбраната Сергей Шойгу заяви, че Русия ще представи предложения за изработване на система от мерки за доверие, повишаващи сигурността на полетите над Балтийско море. Те ще включват изискване руските военни самолети да летят с включени устройства за идентификация. Това ще позволи на службите за контрол на въздушното движение в страните от Балтийския регион да идентифицират руските летателни апарати при полетите им над неутрални води. Ако и страните от НАТО са готови самолетите им да летят с включени транспондери близо до руските граници, специалисти от министерството на отбраната на Русия са готови да участват в детайлно обсъждане на въпроса на експертно ниво, добави Шойгу.

НАТО не е заплаха за никоя страна и иска конструктивни отношения с Русия

През последните месеци бяха регистрирани няколко случая на близки срещи между руски и западни самолети над Балтийско море и бившите съветски балтийски републики поискаха от НАТО да засили отбраната в региона.