/ iStock/Getty Images
Мадридски съд отмени частичните ограничителни мерки, въведени в испанската столица и съседни населени места с цел възпиране на втората вълна от COVID-19, предадоха Франс прес и Ройтерс.

Той съобщи в изявление, че подкрепя позицията на регионалните власти и няма да утвърди рестрикциите, въведени в петък вечерта, защото те "нарушават основни права и свободи" на 4,5-те милиона засегнати граждани.

Указът на испанското министерство на здравеопазването, забраняващ влизането във и излизането от столицата и девет съседни населени места, влезе в сила на 2 октомври. Той обаче трябваше да бъде утвърден от Мадридския висш съд. Предвид неговия отказ, ограниченията губят правна сила в региона, отбелязва ТАСС.

От началото на пандемията в Испания бяха установени около 836 000 случая на коронавирус, около 255 600 от които в района на столицата.

С новата инициатива на испанското министерство на здравеопазването се въвеждат единни критерии, позволяващи да се изолират градове с население от над 100 000 души. За въвеждане на предвидените мерки е необходимо броят на заразените в региона за последните 14 дни да надхвърля 500 случая на 100 000 души. Освен това над 10 на сто от извършените тестове трябва да са положителни и да е запълнен над 35 на сто от капацитета на интензивните отделения. В населените места, отговарящи на тези условия, се въвеждат ограничения за влизане и излизане. Забранява се събирането на повече от шест души на едно място. Магазините са длъжни да намалят броя на допусканите клиенти наполовина и да затварят не по-късно от 22 ч., а кафенетата и баровете имат право да работят до 23 ч. Въвеждат се и ограничения за спортните зали, религиозните обекти и автошколите.

Регионалното правителство на Мадрид, водеща роля в което има опозиционната на национално равнище консервативна Народна партия, изрази несъгласие с решението на министерство на здравеопазването. То се съобрази с изискванията на указа, но го обжалва пред съда.

В Испания на власт е коалиция от леви партии начело със социалистите. 
БТА