Не малко хора протестират срещу военната операция на Русия в Украйна, пред руското посолство в Рига, Латвия
Не малко хора протестират срещу военната операция на Русия в Украйна, пред руското посолство в Рига, Латвия / БГНЕС
Изтъкнатият руски разследващ журналист Иван Сафронов пледира днес невинен и заклейми "изключителния цинизъм" на руското правосъдие в първия ден от процеса си. Сафронов е обвинен в държавна измяна и може да получи 20 години затвор, предаде Франс прес.

Смятан за един от най-добрите руски журналисти, занимаващи се с военна тематика, 31-годишният Сафронов бе арестуван през юли 2020 г. на фона на засилващия се натиск срещу независимите медии, който още повече се засили след началото на руската инвазия в Украйна. Обвинението твърди, че е предавал руски военни тайни на чешкото разузнаване, предаде Асошиейтед прес.

Песков: Някакъв ген пречи на Европа да води съвместно съществуване с Русия за обща изгода

Според бивши колеги на Сафронов делото срещу е отмъщение за статиите му, критикувани нередности или съобщаващи за неприятни инциденти в руската армия.

Обвинен в "държавна измяна" и държан под стража от ареста му, обвиняемият се появи днес в съдебната зала с усмивка и пънкарски гребен на обръснатата си глава.

Сафронов благодари на колегите си, дошли да отразяват процеса, съобщиха журналисти на АФП от мястото на събитието. Той ще бъде съден в Москва при закрити врата, защото делото се отнася за шпионаж и измяна.

В Telegram адвокатът му Иван Павлов публикува днес дълго писмо на журналиста, който отхвърля всички обвинения, нарича процесът  "пародия" и казва, че е използвал информации за отбраната само от открити източници и никога не е придобивал засекретени данни.
БТА