/ iStock/Getty Images
Специалисти събират проби от прилепи в Северна Камбоджа, за да търсят произхода на пандемията от COVID-19, защото там подобен вирус беше открит преди 10 години, предаде Ройтерс.

Осем души от камбоджанския институт "Пастьор" събират проби от прилепи, като записват вида, пола, възрастта и други характеристики от една седмица.
Подобно изследване се прави и във Филипините.

Изследване на две проби от подковоносови прилепи, взети близо до Лаос пред 2010 г. и пазени във фризер в камбоджанския институт "Пастьор" в Пномпен, разкриха близък сродник на новия коронавирус, предизвикал сегашната пандемия.

Приемни видове като прилепите обикновено не проявяват симптоми за патогените, но ако те бъдат предадени на хора или други животни, последиците могат да са много тежки.

"Искаме да разберем дали вирусът е още там . . . как еволюира", каза д-р Веасна Дуонг, който ръководи отдела по вирусология в института. За две години са направени четири подобни експедиции.

Сред смъртоносните вируси, произхождащи от прилепи, са Ебола, Тежкият остър респираторен синдром, Близкоизточният респираторен синдром.