/ / iStock/Getty Images
Решението на британския премиер Борис Джонсън да преустанови работата на парламента утежнява кризата с Брекзит, подчертава в. "Монд".

Британското правителство „замразява“ работата на парламента

Действията на Джонсън, които бяха одобрени от кралица Елизабет Втора, ограничават значително възможностите за действие на депутатите "заговорници", които се опитват да попречат на Лондон да напусне ЕС без споразумение, подчертава френският ежедневник, отбелязвайки, че кралицата не е имала друг избор. Депутатите се надяваха да използват следващия месец, за да попречат на евентуално напускане на ЕС без споразумение. Те обаче ще имат на разположение само 10 дни - от 21 октомври до изтичането на крайния срок на 31 октомври.

Над 1 млн. подписа в петиция срещу решението за спиране работата на британския парламент

Брекзит
iStock/Getty Images

Германският в. "Франкфуртер алгемайне цайтунг" се фокусира върху възмущението, предизвикано от решението на британския премиер. "Чудовищно", "преврат" и "грубо нарушение на конституцията", гласят част от реакциите. Някои вече определят вчерашния ден като "най-черния в историята на британската демокрация", отбелязва изданието. Но не е нужно да прибягваме до подобни изрази и все още предстои да видим дали британският съд ще попречи на премиера,. Едно обаче е сигурно: Джонсън иска да попречи на парламента да спре напускането на ЕС без споразумение. Тази година повечето депутати се обявиха против "твърдия" Брекзит. Премиерът иска да напусне независимо от цената - дори и ако това означава да извади парламента от играта.

"Това е тежък удар за един парламент, който в политическия фолклор предизвиква възхищение като най-впечатляващия от всички парламенти", подчертава "Франкфуртер алгемайне цайтунг".

"Този процедурен трик не е бил използван от 70 години", пише в редакционна статия друг германски вестник, "Велт", който определя решението за преустановяване на работата на парламента като "финалния сблъсък в конфликт, който се готвеше повече от две години".

Тръмп похвали Борис Джонсън за спирането на работата на британския парламент

Брекзит
iStock/Getty Images

"За да уважи волята на народа, такава, каквато я вижда, Джонсън прекрати функционирането на представителната демокрация", се казва в статията, която отбелязва иронията на ситуацията. "Поддръжниците на Брекзит винаги са използвали недостига на демокрация в Европа като аргумент за напускането на ЕС. Сега, когато става дума за постигането на целите им, те показват собствения си значителен недостиг на демокрация", пише "Велт".

"Напускането на ЕС ще нанесе значителни щети не само на британската икономика, а и на осветената от времето демократична традиция", подчертава германското издание.
В редакционна статия британският в. "Гардиън" определя решението на премиера за преустановяване на работата на парламента като "обида за демокрацията", подчертавайки, че дори ако действията му отговарят на буквата на закона, по дух те са проява на конституционен вандализъм.

Кралицата одобри спирането на работата на парламента

Брекзит
iStock/Getty Images

През живота си Борис Джонсън е написал множество неверни неща, но малко от тях са имали такива последствия като изпратеното вчера писмо до депутатите, обясняващо решението му да поиска преустановяване на работата на парламента. Никой обаче не вярва на неговите твърдения, че целта му е провеждането на дръзки и амбициозни решения. Преустановяването на работата на парламента е начин да се принуди парламентът да замълчи по време на жизненоважен период преди крайния срок за Брекзит. Джонсън не е сигурен, че ще може да получи подкрепа за споразумение за напускане и със сигурност няма да я спечели, ако не представи такова - затова иска да се освободи от парламентарния надзор, подчертава "Гардиън", отбелязвайки, че избраният от него метод може да спазва буквата на закона, но по дух е революционен и опасен.

Истината е, че Джонсън тласка Великобритания към конституционна криза. Действията му не подкопават изцяло конституционния ред, подобно на военен преврат, и технически са в рамките на позволеното от британската политическа система. При нормални обстоятелства, преустановяването на работата на парламента дори щеше да е закъсняло - но нищо при сегашните обстоятелства не е нормално. След седмици Великобритания ще бъде изправена пред пълна промяна в икономическите, дипломатическите и стратегическите си отношения с останалата част от света. Премиерът и неговия кабинет са показвали, че не се интересуват колко щети ще причинят при това и че ще изберат разруха пред отлагането. Това е момент, в който елементите, балансиращи системата на една парламентарна демокрация, трябва да действат безотказно.

брекзит
iStock/Getty Images

Не само поддръжниците на оставането в ЕС са възмутени от действията на Джонсън. Използването на кралските прерогативи от страна на премиер, който не е бил избран от целия народ и следва политическа програма, която няма подкрепата на парламента, е гротескна злоупотреба с висшата политическа власт. Фактът, че Джонсън използва срещу политическите си противници правомощия, дадени на короната, би трябвало да притесни всеки, който цени традициите на британската демокрация, подчертава "Гардиън".

С решението за преустановяването на работата на парламента Джонсън показва друга своя страна: тази на безкомпромисния тактик, който получи премиерския пост това лято. В момент, когато Брекзит е заложен на карта, Джонсън използва всички правомощия на британската изпълнителна власт, за да подкопае нестабилната опозиция, и рискувайки конституционна криза, да изпълни това, което е обещал, пише американският в. "Ню Йорк таймс".

Противниците на британския премиер твърдят, че неговата политика може да доведе до катастрофален Брекзит без споразумение, който има потенциал да раздели Великобритания, да навреди на британското земеделие и някои индустриални сектори и да доведе икономиката до рецесия, като едновременно с това създаде недостиг на храна и лекарства. Джонсън и поддръжниците му обаче отхвърлят подобни изявления като опит за всяване на страх.

Брекзит
iStock/Getty Images

С най-дръзкото си решение като премиер Джонсън показа, че ще е толкова войнствен премиер, колкото стеснителна беше неговата предшественичка Тереза Мей. Той действа по радикално различен начин от времето, когато беше кмет на Лондон, отбелязва "Ню Йорк таймс". Новият му подход е далеч по-организиран и до голяма степен по-агресивен, коментира Тони Травърс, преподавател във факултета по управление на Лондонското училище по икономика.

Според много анализатори Джонсън се опитва да предизвика предсрочни избори и смята, че има добри шансове да ги спечели. Депутатите, борейки се с всички сили да попречат на Брекзит, ще му осигурят идеален фон за предизборна кампания "народа срещу парламента", която Джонсън изглежда няма търпение да проведе, пише "Ню Йорк таймс".
БТА