/ БГНЕС
Срещата между руския президент Владимир Путин и турския държавен глава Реджеп Тайип Ердоган, която ще се състои днес в Сочи, привлича вниманието на световните лидери.

Основната тема, по която ще разговарят двамата лидери, е Сирия на фона на военната операция на турската армия в Североизточна Сирия, която бе прекратена за 120 часа.
 
Ердоган: Целият Запад застана на страната на терористите

Междувременно тази вечер изтича срокът на 120-часовото примирие, договорено между Анкара и Вашингтон в края на миналата седмица. Целта на примирието е изтегляне от позициите в Северна Сирия на кюрдските Силите за защита на народа, които Анкара смята за терористи, които застрашават сигурността на границата й.
 
От хода на 120-часовото примирие ще зависи дали Турция ще продължи военната си операция "Извор на мира" в Североизточна Сирия или ще се сложи изцяло край на огъня. Турският президент в директно заяви, че ако сирийските милиции не се изтеглят, Турция ще продължи с неотслабваща сила военната си операция.
 
Ядосани сирийци замеряха с картофи американски войски (ВИДЕО)

В същото време наблюдатели смятат, че предстоящата среща Путин-Ердоган ще бъде решаваща за бъдещето на конфликта и може да промени равновесието на силите.
Изключителната важност на срещата произтича от факта, че правителствените войски на Башар Асад, който има подкрепата на Путин, но е „на нож с Ердоган“ се дислоцираха в района на турската военна операция в Северна Сирия.
 
На срещата в Сочи се очаква Ердоган да постави пред Путин този въпрос. „С Путин ще обсъдим този проблем. Трябва да намерим начин да го решим“, заяви Ердоган.
 
Турската офанзива в Сирия може да увеличи екстремистите, връщащи се в родината си

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че ако Силите за защита на народа не се изтеглят от Северна Сирия, военна операция „Извор на мира“ ще продължи оттам, където е била временно прекратена. „Турция ще преустанови военната операция само при условие, че всички части на СЗН и ПДС (Сили за защита на народа и Партия на демократичния съюз) се изтеглят до 120 часа от областта и не остане нито един техен човек“, каза Чавушоглу.
БТА