Ядосани на изтеглянето на САЩ жители на сирийски град с преобладаващо кюрдско население замеряха с картофи напускащите американски военни машини, докато те преминаваха през североизточния град Камишли. "Не на Америка" и "Америка е лъжец", крещяха хората на улицата и хвърляха картофи по преминаващата американска бронирана техника.

Путин обсъди по телефона с Нетаняху ситуацията в Сирия

На друго място, в град Тал Тамр, група протестиращи издигнаха снощи плакати, отразяващи недоволството им от изтеглянето на американците. Един човек препречи пътя на американски ван с постер, на който пишеше: "Благодаря на американския народ, но Тръмп ни измами".

Кюрдски представител в Сирия обвини Турция, че продължава да нарушава временното прекратяване на огъня, твърдейки, че военните й се опитват да провеждат военни операции, предаде Асошиейтед прес.

Вашингтон остава ангажиран с мисията си в Афганистан

Редур Халил, високопоставен представител на сирийските кюрди, обяви днес, че неговите сили спазват споразумението и се подготвят да завършат изтеглянето. Той призова за международен механизъм за защита на мирните кюрдски граждани, които искат да останат в своите градове, след като кюрдските бойци се изтеглят.

Турската офанзива в Сирия може да увеличи екстремистите, връщащи се в родината си

По думите на Халил обаче Анкара не спазва примирието и военните й са обстрелвали призори местно село. Той критикува САЩ като гарант на споразумението за прекратяване на огъня, като каза, че те не са принудили Турция да се придържа към него.

Тръмп нарече турците и кюрдите „две хлапета“, които имаха нужда „да се посбият“

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу междувременно обвини кюрдските сили днес, че 30 пъти са нарушили четиридневното прекратяване на огъня, включително с атака, при която бе убит турски войник.
БТА