Световните лидери обезпокоени за ситуацията в Украйна, готвят нови санкции срещу Русия
Световните лидери обезпокоени за ситуацията в Украйна, готвят нови санкции срещу Русия / снимка: БГНЕС, архив

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун е разтревожен от сведенията, че боевете в Украйна са се разпространили на юг, което, ако бъде потвърдено, означава "опасна ескалация" на кризата, заяви говорителят на световната организация Стефан Дюжарик, цитиран от Ройтерс.

"Международната общност не може да позволи положението да се влоши още, нито може да се позволи продължаване на насилието и разрухата" в Източна Украйна, допълни той пред репортери. Съветът за сигурност ще се срещне малко по-късно днес, за да обсъди украинската криза по искане на Литва, предава БТА.

Германският канцлер Ангела Меркел каза, че на срещата на върха на ЕС в събота ще се обсъди възможността за нови санкции срещу Русия, след като се появиха информации за навлизането на значителен брой руски войници в Украйна и за настъпление на проруските сепаратисти, предаде Ройтерс.

"Получихме информация за увеличено присъствие на руски войници, за размирици и ново настъпление на сепаратистите в зони, които досега бяха много спокойни", каза тя на пресконференция след разговори с политически лидери от Балканите.

"Казахме ясно през март тази година, че ако има нова ескалация, ще бъдат обсъдени още санкции. Така че въпросът ще бъде на дневен ред на срещата на върха и ще се наложи да си зададем въпроса как да реагираме", каза тя.

Съединените щати също изразиха готовност да наложат нови санкции на Русия, която обвиниха в пряка военна намеса и агресия в Украйна, предаде Франс прес.

"Разполагаме с инструменти и санкции, които определено можем да изберем да приведем в действие", предупреди говорителката на Държавния департамент на САЩ Дженифър Саки. Тя подчерта, че Съединените щати не изключват никой вариант, що се отнася до евентуалното предоставяне на военна помощ на Украйна.

"Ставаме очевидци, не само през последните дни, а със сигурност от седмици и дори от месеци, на тенденция на ескалираща агресия на Русия в Украйна", подчерта Саки.

В унисон с линията на правителството на президента Барак Обама, говорителката на Държавния департамент заяви, че Съединените щати дават приоритет на дипломатическите средства за уреждане на украинската криза. "Не смятаме, че едно военно решение е подходящият подход", посочи тя.

Русия трябва да прекрати навлизането на нейни танкове в Украйна, заяви британският премиер Дейвид Камерън и предупреди Москва, че ще се сблъска с нови последици, ако не бъде намерено политическо решение на кризата, предаде Ройтерс.

Киев обвини днес Русия, че вкарва войски в Югоизточна Украйна като подкрепление за проруските сепаратисти. Това става два дни след като президентите на двете страни разговаряха за първи път от повече от два месеца и се споразумяха да работят за започване на мирен процес.

"Не е достатъчно да се започнат преговори в Минск, докато руски танкове продължават да навлизат през границата в Украйна. Тези действия трябва да се прекратят незабавно", посочи в изявление Камерън.

"Призоваваме Русия да поеме по друг път и да намери политическо решение на тази криза. Не направи ли това, тя без съмнение ще се сблъска с нови последици", каза той. Изключително разтревожен съм от множащите се индикации за мащабно навлизане на руски войски в Югоизточна Украйна в крещящо нарушаване на суверенитета на съседката си, отбеляза Камерън, цитиран от Франс прес.

Международната общност вече предупреди Русия за абсолютно недопустимия и незаконен характер на подобни провокативни действията, добави британският премиер. Президентът Путин заяви, че Русия е готова да намери мирно решение на конфликта, но на това не може да се вярва, при положение че в същото време Русия подпомага проруските сепаратисти в Украйна с оръжие и войски, подчерта той.

Италианският премиер Матео Ренци, чиято страна е ротационен председател на ЕС, предупреди руския президент Владимир Путин, че навлизането на руски войски в Украйна е недопустима ескалация, предаде Франс прес.

Ренци е подчертал пред Путин, че последствията от тази ескалация ще бъдат много сериозни, се казва в съобщение на италианския Министерски съвет.

Постоянните представители на страните от НАТО и Украйна ще се съберат на извънредна среща утре по искане на Киев, предаде Ройтерс, като се позова на служител на алианса. На заседанието ще бъде обсъдена ситуацията в бившата съветска република. По-рано Украйна обвини Русия във военна агресия срещу нея.