Над 30 държавни и правителствени ръководители подписаха призив за повече действия в борбата с климатичните промени, предаде АП. Документът бе разпространен от президента на Австрия Александър ван дер Белен преди срещата на върха, посветена на темата за глобалното затопляне, която ще се проведе идната седмица в ООН в Ню Йорк.

В документа се подчертава, че климатичните промени "са ключовото предизвикателство на нашето време", че "нашето поколение е първото, което усеща последствията от бързото покачване на температурите на земното кълбо и вероятно ще е последното, което ще има възможност ефективно да се бори с надвисналата глобална климатична криза". В призива се казва, че страните трябва да действат "съвместно, решително и бързо". Сред подписалите го са президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер, френският президент Еманюел Макрон, израелският президент Реувен Ривлин, премиерът на Холандия Марк Рюте и други.

Германия има нови цели за ограничаване на климатичните промени до 2030 г.

Новината бе съобщена днес, когато в целия свят се провеждат масови демонстрации с призив за повече действия в борбата с климатичните промени, организирани от протестното движение "Петъци за бъдещето".
 

Паралелната демонстрация в Германия
Gulliver/Getty Images



Акциите започнаха първо в Австралия, Нова Зеландия, а после продължиха в редица страни в Азия, сред които Тайланд, Индия, Хонконг, Филипините, Афганистан. В демонстрациите в
Австралия се включиха над 300 000 души. Най-големи бяха протестите в Сидни (80 000 души) и Мелбърн (100 000). За първи път подобен протест имаше и в афганистанската столица Кабул. Там в него се включиха около 100 младежи, за да покажат, че климатичните промени ги тревожат също толкова, колкото бомбените атентати, извършвани почти всеки ден.
 


В Африка стотици хора излязоха по улиците на столици и големи градове като Найроби, Претория, Йоханесбург други, за да приковат вниманието върху опасностите от климатичните промени. Експерти казват, че Африка е най-уязвимият от климатичните промени континент, който е най-неподготвен да се справя с тях.

Тази година се очертава като една от най-катастрофалните за природни бедствия

Протести имаше и в Европа. В Германия демонстранти блокираха централна пътна артерия във Франкфурт и мост в Берлин. В цялата страна там са планирани над 500 протестни прояви.
Протести има и в зависимата от въглищата Полша. Във Варшава демонстранти носеха плакати, на които пишеше: "Няма резервен план за планетата".
 

Екоактивист от протестите в Брюксел
Gulliver/Getty Images



Хиляди ученици излязоха на протест в Прага и десетки чешки градове. Демонстрантите в историческата част на чешката столица носеха плакати, на които пишеше: "Повече любов, по-малко въглища".

Бившият агент 007 похвали младата активистка Грета Тунберг
 
Жители на скандинавски страни също включиха в световните протести срещу бездействието на правителствата към климатичните промени, предаде АП. В Дания хиляди души преминаха в шествие в столицата Копенхаген под дъжда. Табела с надпис "Депутате, познавай климата си" стърчеше над множеството чадъри.

По-малобройни демонстрации се състояха и в други датски градове.
 


В столицата на Финландия Хелзинки облечен като Дядо Коледа мъж застана пред парламента. Той държеше табела с надпис "Домът ми гори, а елените ми не могат да плуват".

В шведската столица Стокхолм демонстранти преминаха в шествие зад транспарант с надпис "Училищна стачка заради климата". Това е лозунгът, който използва шведската тийнейджърка Грета Тунберг, когато започна да пропуска училищните занятия веднъж седмично, за да протестира по повод климатичните промени. Инициативата на Тунберг постепенно вдъхнови ученици из цял свят, превръщайки я в международен активист. Тя ще изнесе реч на срещата на върха на ООН за климата в понеделник. Шведската тиекоактивистка Грета е силно обнадеждена от масовото участие в световния протест за климата, заяви самата тя.
 


В Полша президентът Анджей Дуда и съпругата му Агата Корнхаузер-Дуда участваха в акция на ученици за почистване на отпадъци в гората Пуща Бяла в централната част на страната. Британският лидер на Лейбъристката партия Джереми Корбин пък разкритикува американският президент Доналд Тръмп за решението му да изтегли САЩ от Парижкото климатично споразумение.
 

 
БТА