Пиърс Броснан
Пиърс Броснан / Gulliver/Getty Images
Бившият агент 007 Пиърс Броснан похвали младата активистка Грета Тунберг, осъди въздействието на химическите гиганти върху селското стопанство и критикува политиките на Доналд Тръмп и Борис Джонсън по време на 45-ти американски филмов фестивал в Довил, пише АФП.

"Пожелавам й пълен успех", каза 66-годишният ирландски актьор, интервюиран от АФП в този морски курорт в Нормандия за младото лице на борбата с климатичните промени.

Попитан за възрастта на Грета Тунберг, която е на 16 години, актьорът заяви, че не е твърде млада, за да води тази борба. "Разбира се, че не (тя не е твърде млада, бел. ред.) Тя трябва да бъде внимателна, тя трябва да бъде защитавана. Тя е много силен глас за младите, които се страхуват", добави Пиърс Броснан.
 


Попитан какво трябва да се направи, за да се спаси планетата, актьорът припомни, че със съпругата си са осъществили документален филм, озаглавен „Да отровиш рая“, представен извън надпреварата в Кан през 2018 г. „Този филм говори за ефектите на ГМО , от Монсанто, БАСФ и този вид селско стопанство, което има много важен ефект за общността на острова, където живея, на Хаваите“, обвинява актьорът, посочвайки и швейцарската група Синджента

"За съжаление имаме президент, който смята, че няма климатични промени и отхвърли няколко движения за околната среда, което е доста пагубно", добави той, посочвайки Доналд Тръмп, преди да призове за „ангажираност на местните общности“, за да се „осъдят екологичните несправедливости“.

Грета Тунберг оглави протест на еколози пред централата на ООН в Ню Йорк (ВИДЕО)

Пиърс Броснан също спомена "петрола, който замърсява нашата земя и определено доказа в няколко региона, че е има катастрофални последици". Актьорът, също изрази своите "страхове" относно Брекзит. "Такъв изход ме тревожи. Границите, които биха могли да бъдат създадени в страна, която обичам, ме притесняват дълбоко", каза Пиърс Броснан.

На въпрос какво мисли, като ирландец, за политиката на Борис Джонсън, актьорът отговори: „Между него и Тръмп светът е в тъжно състояние, наистина е срамно какво се случва в Англия“. Борис Джонсън „причинява истинска касапница, Тръмп причинява истинска касапница, създава усещането, че си доста незначителен, каквото и да правиш, лъжите продължават, срамът продължава“, продължи с коментарите си бившият изпълнител на ролята на Джеймс Бонд.

След дълго пътуване с яхта: Грета Тунберг пристигна в Ню Йорк (СНИМКИ)

"Трябва да намерим добри хора, да работим и да обичаме", завърши той.
 
 
БГНЕС