/ Gulliver/Getty Images
Яхтата, с която младата шведска природозащитничка Грета Тунберг, прекоси Атлантическия океан, пристигна в Ню Йорк, съобщи Асошиейтед прес.

Екозащитничката Грета Тунберг със стачка заради климата - пътува с яхта до САЩ

16-годишното момиче, станало инициатор на световно младежко движение за борба с климатичните изменения, и екипажът й бяха топло приветствани от много журналисти и активисти, събрали се на крайбрежната улица на река Хъдсън.
Тунберг потегли на 14 август от британския град Плимут за САЩ, където ще участва в световна среща за климата, организирана от генералния секретар на ООН Антониу Гутериш. Момичето отказа да лети до Ню Йорк заради въглеродните емисии, които отделят самолетите.
През декември Грета, предложена за Нобелова награда за мир, ще участва и в среща за климатичните промени в чилийската столица Сантяго, отбелязва ТАСС.
Младата активистка за опазване на климата заяви на първата си пресконференция на американска земя, че съжалява за отказа на президента Доналд Тръмп "да слуша науката" и допълни, че пожарите в Амазония "са ясен знак, че трябва да престанем да унищожаваме природата".

„Посланието ми (за Тръмп) е да "слуша науката", но той явно не го прави“, каза тийнейджърката и добави, че щом никой досега не е успял да го убеди, че въпросът с климатичните промени е спешен, едва ли тя би могла.

Амазония продължава да гори: Пожари опустошиха близо милион хектара в Боливия (ВИДЕО)

Тунберг сподели, че плаването е минало учудващо добре и нито веднъж не е имала морска болест, но подчерта, че тя не очаква всички да постъпват като нея. Не е нормално едно 16-годишно момиче да трябва да прекоси океана, за да защити позицията си. "Климатът и екологичната криза са глобална криза, най-голямата криза, пред която се е изправяло човечеството, и ако ние не съумеем да работим заедно и да си сътрудничим, да работим заедно въпреки различията си, ще се провалим", каза Тунберг, цитирана от Асошиейтед прес.

Тя коментира, че сега първо ще си почине, а в петък ще се включи в младежка "стачка за климата" пред сградата на Обединените нации.
БТА