/ МВнР
Министърът на външните работи Светлан Стоев прие посланика на Великобритания Роб Диксън. В хода на разговора бяха отбелязани активният политически диалог между двете страни, както и доброто сътрудничество в областта на външната политика, сигурността и отбраната, миграцията, борбата срещу тероризма, кибер- и хибридните заплахи.
 
Великобритания е важен съюзник на България в НАТО. Ценим високо това партньорство, особено в контекста на сигурността в Черноморския регион“, подчерта министър Стоев.
 
Сред акцентите на срещата бяха отношенията след Брекзит, както в двустранен план, така и на ниво ЕС – Великобритания, включително прилагането на Протокола за Северна Ирландия и лицензиите за риболова.

Българската страна подчерта необходимостта от уреждане на множество двустранни въпроси след излизането на Великобритания от ЕС, включително в социалната сфера. Британската страна изрази готовността си за предприемане на скорошни стъпки в това отношение. 
 
Във Великобритания постоянно пребивават над 300 000 български граждани, а по данни на британското посолство в София, британските граждани с постоянно пребиваване у нас са 12 000.
 
Важна тема в разговора бяха и бъдещите отношения в областта на образованието. Университетите във Великобритания са сред най-предпочитаните от българските студенти, като в момента там се обучават около 6 500 наши сънародници. По данни на британската страна български висши учебни заведения са избрали над 3 500 британски младежи за своето образование, главно в областта на медицината. Посланик Диксън изрази надежда, че интересът на българските студенти към висшето образование във Великобритания ще се запази. Той сподели, че се работи върху съвместни проекти между български и британски университети.
 
На срещата бяха обсъдени и възможностите за задълбочаване на сътрудничеството в областта на туризма въпреки трудностите в сектора, предизвикани от пандемията от COVID-19.

„Туризмът е най-прекият път за активизиране на контактите между хората, а оттам - и на сътрудничеството в множество сфери“, подчерта министър Стоев, като добави, че страната ни предлага отлични условия за предстоящия ски сезон.
 
В разговора бяха обсъдени и теми от международния дневен ред, сред които приоритетни въпроси от предстоящата Конференция на страните по Рамковата конвенция на ООН по изменението на климата COP-26 в Глазгоу, Великобритания.
МВнР