/ пресцентър, МВнР
Министърът на външните работи Светлан Стоев прие посланика на Република Турция в София Айлин Секизкьок. Сред акцентите на разговора бяха традиционните добросъседски отношения и сътрудничество в сферите на миграцията и сигурността по границите, както и в други области от взаимен интерес. Това информират от пресцентъра на Министерството на външните работи (МВнР).

"Турция е непосредствен съсед на нашата страна, съюзник в НАТО и важен партньор. Дори по време на пандемията продължаваме да поддържаме двустранния политически диалог на различни нива", заяви министър Стоев.

Ердоган: Турция може да укрепва отбраната си така, както сама желае

По отношение на положението на границата и пропускателността на граничните контролно-пропускателни пунктове министър Стоев подчерта, че компетентните български институции са в тясна координация за намиране на взаимно приемливи решения за облекчаване на трафика през ГКПП.

В допълнение министърът на външните работи изрази надежда за съдействие от страна на турските власти за провеждането на вота на територията на Турция за изборите на парламент, президент и вицепрезидент на България, насрочени на 14 ноември 2021 г.