/ МВнР
Министърът на външните работи Светлан Стоев прие посланика на Кралство Испания Алехандро Поланко Мата. Сред акцентите в разговора бяха отличните двустранни отношения, както и въпроси, свързани със сътрудничеството ни в рамките на Световната организация по туризъм, чието седалище е в Мадрид.
 
Българският външен министър даде висока оценка на сътрудничеството между Испания и България в областта на туризма. Подчертани бяха и отличните двустранни отношения, както и активните политически контакти. „Надяваме се, че въпреки предизвикателствата, породени от разпространението на COVID-19, динамиката на нашите отношения ще се запази и допълнително ще се засили във всички области от взаимен интерес”, изтъкна министър Стоев. В контекста на динамиката на политическия диалог бе обсъдено и предстоящо организиране на политически консултации на ниво генерални директори по политически въпроси в министерствата на външните работи.
 
В хода на разговора бяха разгледани и процесът на разширяване на ЕС, както и усилията на българското правителство за активизиране на двустранния диалог между София и Скопие.
 
Обсъдени бяха и предстоящите и на територията на Испания избори за парламент, президент и вицепрезидент на Република България на 14 ноември 2021 г. Министър Стоев изрази благодарност към испанската страна, която на предходните избори се съгласи да бъдат разкрити множество избирателни секции и това даде възможност на българската общност в Испания да упражни правото си на глас.  Министър Стоев изрази надежда, че отново ще бъде получено съгласие от испанска страна за провеждането на вота на 14 ноември 2021 г.
 
МВнР