Папа Франциск
Папа Франциск / БГНЕС
Свещеник от Тоскана сравни Франциск с папа Бенедикт в новогодишно обръщение, разпространено онлайн. Италианският свещеник е наказан, след като нарече папа Франциск "антипапа узурпатор", съобщи "Гардиън".

Речта на отец Рамон Гуидети пред паството в църквата "Свети Раниери" в Гуастиче, селце в тосканската провинция Ливорно, беше по повод първата годишнина от смъртта на предшественика на Франциск, Бенедикт XVI.

Във видеозаписа на проповедта, която продължи повече от. 20 минути и която беше разпространена в интернет, Гуидети нарече аржентинския понтифик, с предишно име Хорхе Марио Берголио - просто "г-н Берголио", преди да го опише като "йезуитски масон, свързан със световните сили, антипапа узурпатор".

Гуидети продължи да разказва, че Франциск имал "мъртъв поглед, в небитието", за разлика от "добрия Бенедикт".

Според съобщенията той е бил аплодиран от част от паството си. Отлъчването му от църквата обаче дойде бързо. Симоне Джусти, епископ на Ливорно, издаде декрет, в който се казва, че Гуидети е "извършил публично акт от схизматично естество", и нареди той да бъде отстранен от длъжността енорийски свещеник на Свети Раниери в Гуастиче. Епископът предупреди другите свещеници "да не участват в никакви негови церемонии или други култови практики", тъй като това ще доведе до "много сериозно наказание, а именни отлъчване".

Гуидети, който е известен в селото с предишни антифранцискални изказвания, заяви, че се гордее, че е отлъчен, и добави, че това е "знак на гордост да бъдеш извън тази църква, която е тирания".

"Спокоен съм", каза той пред радио Domina Nostra, радиопредаване, водено от Алесандро Минутела, друг свещеник, който беше отлъчен, след като нападна папа Франциск. "Но съм изумен от скоростта, с която се спусна гилотината. Ще рамкирам декрета и ще го окача на стената - това ще бъде нещо, с което ще се гордея".

Франциск беше назначен за папа, след като Бенедикт подаде оставка през март 2013 г.

Неговото папство беше прието от прогресивните среди, но той водеше битки с дълбоко консервативната фракция на църквата, която се дразнеше от вниманието му към проблеми като социалното неравенство, климатичната криза и бежанците. През декември той одобри решение, позволяващо на свещениците да благославят неженени и еднополови двойки, което е значителна промяна в позицията на католическата църква.
Някои от критиците на понтифика смятат, че назначението му е невалидно заради оставката на Бенедикт.

През последните години Франциск беше споходен от лошо здраве и често намекваше за собствената си оставка. Когато беше попитан за здравето си в интервю през септември, той се пошегува: "Все още съм жив, въпреки че някои искат да съм мъртъв".
БГНЕС