Френски войник откри огън и тежко рани мъж, който нападна с нож полицаи и военни днес сутринта близо до музея Лувър в Париж, съобщи Франс прес, като се позовава на полицията.

Нападателят крещял "Аллах акбар" и отправял заплахи, което предполагало, че се готвел да извърши терористичен акт, заяви префектът на Париж Мишел Кадо.
Един от войниците бил леко ранен в главата. Друг открил огън и изстрелял пет куршума, един от които улучил нападателя в корема. Мъжът, чиято самоличност и националност все още не са установени, бил тежко ранен.

Войниците го простреляли, след като той ги нападнал с мачете, когато те му казали, че не може да влезе в търговския център с двете раници, които носел. По-късно било установено, че в тях няма взривни устройства. Френският премиер Бернар Казньов заяви, че очевидно става дума за терористично нападение.
 Районът около музея беше отцепен от многобройни полицаи с бронежилетки, но по-късно поставените заграждения бяха премахнати, а персоналът на търговския център под Лувъра се върна на работа.

След премахването на загражденията туристите започнаха да излизат от Лувъра. Стотици посетители останаха в музея по време на нападението, а някои бяха отведени в специални безопасни стаи.

Терористът Мохамед Абрини: Франция бе обявена за враг

Нападението беше извършено няколко часа преди подаването на документите за кандидатурата на Париж за домакинството на Олимпийските игри през 2024 г. Атаката ще повдигне въпроси за сигурността въпреки настояванията на френски служители, че Париж има необходимия опит да организира и осигури защитата на големи събития.

Полицията каза, че е задържала втори човек, който се е държал подозрително, но изглежда не е свързан с нападението, отбелязва Асошиейтед прес.

Експерти: Терористичните атаки увеличиха чувството за несигурност и това ще продължи и през 2017 г.

Повече от 230 души са загинали през последните две години във Франция при нападения, извършени от хора, свързани с екстремистката групировка "Ислямска държава", отбелязва Ройтерс.

Говорител на вътрешното министерство каза, че самоличността на нападателя още не е установена. Вътрешният министър Бруно льо Ру е прекратил свое посещение в департамента Дордон, за да се върне в Париж.

Във Франция след по-малко от три месеца предстоят президентски избори, а сигурността и страхът от тероризъм са сред основните въпроси на тях.
БТА