/ iStock/Getty Images
Страните от Г-7 приканиха Китай да изпълнява икономическите си ангажименти и изразиха безпокойство от "дестабилизиращото" поведение на Русия, предадоха Ройтерс и ДПА.

"Като държави, които подкрепят отворените общества и свободната и честна търговия, извършвана в система на прозрачни и предвидими международни правила и стандарти, ние сме обединени в своето безпокойство относно практиките, които подкопават свободните и честни икономически системи, включително в търговията, инвестициите и развитието на финансите", се казва в разпространено днес заключително комюнике от срещата на външните министри на седемте най-развити икономически държави. 

В документа се посочва, че Г-7 ще работи съвместно за насърчаването на гъвкавостта на световната икономика срещу "произволните и насилнически икономически политики и практики" и се отправя призив към Пекин "да приеме и изпълни" своите задължения и отговорности "пропорционални на ролята му в световната икономика".

Министрите изразиха също своето дълбоко безпокойство от "безотговорното и дестабилизиращо" поведение на Русия и обещаха да засилят колективните си усилия, за да противодействат на заплахата от Кремъл. 

В заключителния документ от министерската среща се отбелязват част от конкретните източници на това безпокойство - голямото съсредоточаване на руски войски по границите на Украйна и в анексирания Крим, зловредни действия за подкопаването на демократичните системи на други страни, зловредни кибератаки и използването на дезинформация.

Външните министри на седемте - Великобритания, Германия, Италия, Канада, САЩ, Франция и Япония - плюс топдипломатът на Европейския съюз изразиха безпокойство от кризата на политическите и човешките права в Беларус след изборите през август м.г. и призоваха Китай да спазва основните права и свободи на своите граждани. Загриженост бе изразена и във връзка с нарушенията на правата на човека в Северна Корея и в Мианма.

Страните от Г-7 се ангажираха да сътрудничат с индустрията за разширяването на производството на достъпни ваксини срещу КОВИД-19, но не отправиха призив към фармацевтичните компании да се откажат от правото си на интелектуална собственост. Вместо това министрите обявиха, че страните им ще работят за партньорство между компаниите, насърчаване на свободното лицензиране и споразумения за трансфер на технологии при взаимно договорени условия с цел разширяване на производството на достъпни ваксини срещу КОВИД-19, на терапевтични средства, средства за диагностика и техните компоненти.

Външните министри от Г-7 се договориха също да разширят и усъвършенстват създадения през 2018 г. Механизъм за бързо реагиране, предназначен за борба със заплахи срещу демокрацията като дезинформацията и опитите за манипулиране на общественото мнение. В отделно комюнике след срещата се посочва, че страните от Г-7 се ангажират да засилят връзките на Механизма за бързо реагиране с други международни партньори, включително НАТО.
БТА