Страните от ЕС искат да ускорят военното си сътрудничество
Страните от ЕС искат да ускорят военното си сътрудничество / снимка: Reuters

Министрите на отбраната от Европейския съюз се споразумяха в Брюксел да ускорят сътрудничеството си в областта на отбраната, за да компенсират съкращенията в националните военни бюджети, предаде Франс прес.

В "изводи за развитието на военния потенциал на страните" министрите "изтъкнаха необходимостта от превръщането на финансовата криза и последиците от нея за националните бюджети за отбрана във възможност, която не бива да се изпуска".

Министрите приеха текста от три страници, който им бе предоставен през ноември от Германия и Швеция и в който се съдържа призив да участват в дискусиите по "засилването на военното сътрудничество в Европа", превърнало се в "европейския императив".

В изводите министрите насърчават 27-те страни от ЕС да направят систематичен анализ на националния си военен потенциал и поддържащи структури. Документът призовава и да бъдат идентифицирани областите, в които съществуват възможности за разпределяне на ролите и задачите.

Участниците в срещата приканиха Европейската агенция по отбраната да ускори работата си, за да помогне в идентифицирането на областите, в които е възможно оскъдните ресурси на европейските въоръжение сили да бъдат използвани по-рационално. Според министрите на отбраната на страните членки на ЕС създаването на Европейско командване на военнотранспортната авиация в Айндховен, Холандия, е добър пример за възможностите да бъдат намалени разходите за поддържане на самолетите и за обучение на екипажите в рамките на интегрирана структура за осигуряване на стратегически въздушен транспорт. Обединеното командване в Айндховен координира дейността на над 200 транспортни самолета на ВВС на няколко държави от ЕС, посочва Асошиейтед прес.

Министрите предвиждат да бъде създадена експертна група под егидата на Европейската агенция по отбраната /ЕАО/. Според тях комуникациите, медицинското обслужване и дейностите по премахване на сухопътни мини са също области, в които е необходима по-висока степен на интеграция.

Министрите обаче отложиха избирането на нов ръководител на ЕАО, а Великобритания блокира предложение за повишаването на бюджета на агенцията с 3,8 процента спрямо сегашните 30,5 милиона евро, предаде Ройтерс.

"При сегашната тежка икономическа криза ние настояхме за замразяване и то бе прието. Тук не става дума за подхода ни към ЕС. Това е принципна позиция за справяне с дефицита и гарантиране, че всяка лира или евро от парите на британските данъкоплатци се харчи подходящо", заяви британски дипломат.

Преди 15 години делът на европейските страни в световните разходи за отбрана бе 30 процента, докато сега не надвишава 20 на сто, а ако тенденцията се запази, може да падне и до 10 процента.

В това време бързоразвиващите се икономики правят солидни инвестиции, като средното увеличение на бюджетите за отбрана в света за тази година е 6 процента.

Турция счете за недостатъчни различните отстъпки, които ЕС е готов да направи за нормализирането на отношенията между НАТО и ЕС, предаде Франс прес. Това съобщи френски дипломатически източник след среща между генералния секретар на алианса Андерс Фог Расмусен и министрите на отбраната на ЕС.

През май Расмусен призова ЕС да включи страни, които не са негови членки, например Турция, в разискванията си за външни военни операции, особено в Босна, където турският контингент е втори по численост. Той също така призова за "споразумение в областта на сигурността" между ЕС и Турция, както и да се даде на Турция статут на гост към ЕАО, какъвто има Норвегия - друга натовска страна, която не е член на ЕС.

Расмусен се надява, че няма да е необходимо да се решават първо две изключително деликатни предварителни условия - официалното признаване на Кипър от Турция и влизането на Турция в ЕС, допълва БТА.

Страните от ЕС са съгласни с предложенията на Расмусен, отбелязва АФП.

Расмусен призна, че "проблемът по същество, тоест разделението на Кипър, и свързаните с него спорове продължават".

Турция не е член на ЕС, а Кипър не е член на НАТО. Спорът между тях за делението на Кипър парализира всички досегашни опити за подобряване на отношенията ЕС-НАТО, отбелязва АФП.

В момента например ЕС и НАТО не могат да обменят поверителна информация, въпреки че водят заедно операции, които изискват съвършена координация.