След като се върнаха на власт, талибаните в Афганистан ограничиха възможностите за образование на момичетата. Но някои от тях не се предават лесно и са твърдо решени да продължат да учат, пише Deutsche Welle.

Те се срещат всеки ден в мазето на една къща в Кабул. Отвън по нищо не личи, че това е училище – вратите и прозорците са залостени, така че никой да не може да види или чуе ученичките. Те са 14 на брой и искат да продължат да учат. Учителката им Нория (името е променено, б.р.) е следвала и математика, наред с другото. И днес им преподава логаритми.

След като се върнаха на власт в Афганистан, ислямистите наложиха ограничения за образованието на момичетата. В някои градове те имат право да посещават само основно училище. Другаде пък им е забранено да седят в клас до момчета. Мерките са произволни и са в рязък контраст с първоначалните заявления на талибаните, в които се твърдеше, че ще съблюдават човешките права.

Първите мрачни години за жените

Твърд режим бе въведен още по време на първото управление на талибаните между 1996 и 2011 година. На жените им бе забранено да работят и не можеха да се движат свободно по улиците. Момичетата нямаха право да ходят на училище, жените бяха бичувани, ако не спазват строгите закони на шериата.

Завръщането на талибаните на власт бе последвано от няколко протеста на жени срещу режима с искане за право на образование, работа и независимост.

Да откриеш „тайно училище“ в такава ситуация е не само трудно, но и опасно. Но много родители държат да дадат на дъщерите си възможност да се образоват, поради което поемат риска.

Да останеш незабележим

Момичетата идват за часовете в училището в Кабул по различни пътища и по различно време – за да не правят впечатление. В класната стая няма чинове и столове, ученичките седят в кръг на пода.

Салеха (името е променено, б.р.) е в 12-и клас. Тя казва, че след като училището ѝ било затворено в продължение на два месеца, решила да тръгне в „нелегалното“ училище. „Не искахме да приемем забраната, затова заедно с учителката създадохме тайното училище, което може да се посещава срещу минимална такса. Просто искахме да продължим да учим“, обяснява Салеха в телефонно интервю за ДВ.

Учителката Нория е следвала компютърни науки в университета в Кабул – до идването на талибаните. Тя разказва, че искала да стане програмистка, но мечтата ѝ рухнала. „Имам чувството, че макар да имам тяло, не живея.“ Но тя се надява, че „мрачните дни“ скоро ще отминат.

Големият образователен проект

Бившето афганистанско правителство бе доста корумпирано, но отбеляза големи успехи в областта на образованието на момичетата. Когато през 2001 година САЩ навлязоха в Афганистан и свалиха талибаните, образованието на момичетата бе почти невъзможно. По-късно милиони момичета получиха възможността да посещават училище, а десетки хиляди завършиха университет.

Обединените нации изискват от талибаните да гарантират образованието на момичетата. Но новите властници нямат подобни намерения. А това увеличава рисковете за онези от тях, които искат да продължат да учат. „Ако талибаните разкрият нашето тайно училище, ще ни накажат. Но аз поемам този риск“, казва Салеха.

Шамзия (името също е променено, б.р.) е в девети клас в тайното училище и също си дава сметка за риска. „Страх ме е“, признава тя. Затова се опитва да запази в тайна обучението си.
 
Deutsche Welle