Стотици хиляди на протест в Атина заради името на Македония (СНИМКИ/ВИДЕО)

Стотици хиляди излязоха на протест в центъра на гръцката столица Атина заради спора за името на Македония. Недоволните се събраха на площад "Синтагма", за да изразят категоричната си позиция по "Македонския въпрос". Стигна се и до сблъсъци.

През януари: Десетки хиляди протестират в Солун заради името на Македония (СНИМКИ)

Група от крайнодесни екстремисти с качулки и гръцки знамена в ръцете са влезли в сблъсъци със силите на полицията, след като са се опитали да преминат през загражденията в близост до Атинския университет, съобщава Агенция "Фокус".  
 

БГНЕС


На друго място в центъра на Атина група екстремисти са нападнали мъж, който напускал митинга на "Синтагма" и носел гръцкото знаме. 

Заев и Ципрас отблокираха евроинтеграционния процес на Македония

Митингът е организиран от крайнодесни гръцки политици и партии, подкрепен е от профашистката „Златна зора“ и групировката "Рубикон". Организаторите настояват по никакъв начин терминът Македония да не бъде използван в наименованието на държавата, съобщава БГНЕС. Премиерът на Гърция Алексис Ципрас обаче е категоричен, че това няма как да се случи, защото Република Македония е призната под това име от много държави по света. 
 

БГНЕС


Преговорите за македонското име отново започват

Тази неделя говорителят на гръцкото правителство Димитрис Цанакопулос коментира, че преговорите със Скопие не зависят от митинга в Атина. 
 

"Правителството се опитва да намери патриотично решение на спора за името, който създава проблеми на страната вече 25 години, но това не означава, че ще направим външната политика на Гърция, заложник на "националните права", подчерта той.